Απεταξάμην τον φανατισμό

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομίζω πως έχει πολύ ενδιαφέρον ο λόγος ενός από τους νεότερους μητροπολίτες, o οποίος θεωρείται από τους πλέον μορφωμένους της Ιεραρχίας, του Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ. Στη χθεσινή εισήγησή του στην ετήσια συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι «η νέα εποχή απαιτεί από την Εκκλησία να αποτάξει ή και να ξεφύγει από τη γραφικότητα τον αναχρονισμό και τον εφησυχασμό, που οδηγούν στην αποξένωση και στην παραποίηση του ορθοδόξου φρονήματος. Απαιτεί από την Εκκλησία μας να αποβάλει κάθε ψήγμα εκκοσμικεύσεως και αντ᾽ αυτού να προβάλει το ασκητικό Της ήθος και τον ευχαριστιακό Της χαρακτήρα. Απαιτεί από την Εκκλησία μας να είναι ενωμένη και δυνατή. Ευέλικτη, τολμηρή και ομόφωνη στις αποφάσεις» Ωστόσο, είναι ορατά κρούσματα γραφικότητας και εφησυχασμού σε ιεράρχες της Εκκλησίας.

«Η νέα εποχή απαιτεί κληρικούς γνώστες της σημερινής πραγματικότητας, που με την ταπείνωσή τους, την καθαρότητα του βίου τους και το εκκλησιαστικό φρόνημά τους να γίνονται δείκτες και ενσαρκωτές της χάριτος του Θεού προς τους εγγύς και τους μακράν…»πρόσθεσε ο κ. Γαβριήλ, τονίζοντας ότι «οι καιροί δεν επιτρέπουν γι’ άλλη διχόνοια, γι’ άλλη αποξένωση. Στον επικίνδυνο αυτό νέο εθνικό διχασμό που εκκολάπτεται μεταξύ “εμβολιασμένων” και “ανεμβολίαστων” οφείλουμε ως Εκκλησία να αντιπαρατάξουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη. Να καλλιεργήσουμε στον κόσμο την ομόνοια και την ενότητα, που πηγάζει από την ίδια την ουσία της Εκκλησίας… Η Εκκλησία, άλλωστε, ουδέποτε αδιαφόρησε για τα προβλήματα του κόσμου, διότι απλά, η Εκκλησία δεν υπάρχει για τον εαυτό Της, αλλά για τον κόσμο»

Ο καίριος λόγος του κ. Γαβριήλ μεταδίδει το μήνυμα προς μερίδα ιεραρχών και ιερέων ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν με δύο μέτρα εμβολιασμένους και μη. Διότι και οι εμβολιασμένοι… έχουν ψυχή, έστω κι αν –για κάποιους ιερωμένους–«ξεστράτισαν»παίρνοντας τον δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο. Την ίδια ημέρα που ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης εξήγγειλε πως δίνονται επιπλέον ελευθερίες στους εμβολιασμένους όσον αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης (στο εξής επιτρέπεται στα εστιατόρια, μπαρ κ.λπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι), δεν είναι δυνατόν στους ιερούς ναούς να υπάρχουν αποκλεισμοί. Αλλωστε και η Eκκλησία της Eλλάδος έχει σε όλους τους τόνους ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή