Θεωρείο (08/10/21)

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κιτς του 2015

Η πρόσφατη «επιστροφή»του Πάνου Καμμένου στη δημοσιότητα ερμηνεύτηκε από πολλούς και ως μια προσπάθεια «ανοίγματος»του πρώην υπουργού στην κυβέρνηση και στο παλαιό κόμμα του, καθώς συνοδεύτηκε από θετική αναφορά του στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, σε αντίθεση με τον πρώην εταίρο του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και αν ισχύει αυτή η εκδοχή, τότε το φλερτ είναι απολύτως μονομερές και φρόντισε να το καταστήσει σαφές προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή ομιλία του, όπου επιφύλασσε σκληρή κριτική στον Πάνο Καμμένο. «Η πρώτη φρεγάτα μας θα πλεύσει στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, εκεί όπου κάποιοι συνοδοιπόροι σας άπλωναν κόκκινα χαλιά και προσκυνούσαν τα νερά σε κιτς τελετές για τους Σαλαμινομάχους» είπε ο Μητσοτάκης, θυμίζοντας μία από τις πιο επικές στιγμές του προέδρου των ΑΝΕΛ, τον Σεπτέμβριο του 2015.  

Λάθος στρατηγική

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή πάντως, πλην εξαιρέσεων, δεν ξέφυγε από τα όρια. Ο κάθε αρχηγός είπε αυτά που ήθελε και πήγαμε παρακάτω. Στη γενική εικόνα κερδισμένος είναι ο Μητσοτάκης, όχι μόνο γιατί έφερε τη συμφωνία, αλλά γιατί τον βοήθησε και ο Τσίπρας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σε στρατηγικό λάθος λέγοντας «όχι»σε μια συμφωνία που έχει εκνευρίσει την Τουρκία και υποστηρίζει, είτε φωναχτά είτε σιωπηλά, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Εάν ασκούσε σφοδρή κριτική στα επιμέρους, αλλά στο τέλος ψήφιζε για «εθνικούς λόγους» θα έμπαινε σε ένα κάδρο από το οποίο τώρα βγήκε μόνος του.

Κουβάς

Αυτό που δεν περίμενε πάντως ο τέως πρωθυπουργός είναι το «διαμαντάκι» που εντόπισαν συνεργάτες του νυν πρωθυπουργού. Αναφέρομαι σε μια παλιά –όχι όμως πολύ–συνέντευξη του Τσίπρα στον ιστότοπο Militaire. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ως… προφήτης είχε προβλέψει τι θα κάνει «η άλλη πλευρά». Ελεγε λοιπόν τότε ο Αλέξης: «Αν μου έλεγε η άλλη πλευρά (σ.σ. η Ν.Δ.) ότι θα πάρουμε και Rafale, αλλά θα επιμείνουμε και σε φρεγάτες όπως οι Belharra, όχι κατ’ ανάγκη τις συγκεκριμένες, επαναλαμβάνω –δεν μπαίνω εγώ σ’ αυτή τη συζήτηση– αλλά εν πάση περιπτώσει, θα εξασφάλιζαν και μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία». Δέκα μήνες μετά η κυβέρνηση υλοποίησε την πρότασή του και εκείνος την καταψήφισε.  

Εισηγητής

Πρόκειται για το σημαντικότερο νομοσχέδιο της (εκάστοτε) χρονιάς. Αναφέρομαι στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, που ειδικά φέτος αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς αναμένεται να αποτυπώσει τη μεγάλη ανάκαμψη που μπορεί να ξεπερνά το 6% και θα σηματοδοτεί τη δυναμική επιστροφή της οικονομίας μετά 1,5 χρόνο ύφεσης λόγω πανδημίας. Ο πρωθυπουργός γι’ αυτό το νομοσχέδιο επέλεξε ως εισηγητή τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, καθώς στα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνεται τόσο η καλή προετοιμασία όσο και η έμφαση στη λεπτομέρεια, κάτι που απαιτεί οπωσδήποτε το εν λόγω νομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή