Μικρός το δέμας…

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος είναι ένας νέος βουλευτής, εξ ιδιοσυγκρασίας θορυβώδης. Δεν είναι ο μόνος φυσικά. Το είδος ευδοκιμεί σε διάφορες παρατάξεις. Αγωνιζόμενος να εδραιώσει κρίσιμη μάζα οπαδών, επιδίδεται σε ασκήσεις εντυπωσιασμού των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Στόχος του, να εξασφαλίσει την επανεκλογή του στην Α΄ Αθηνών, όπου κυριαρχούν επιφανή κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ.

Ο μικρός το δέμας πλην όμως μαχητής κ. Μπογδάνος εκφώνησε μία δήλωση του Γρίβα, κατά τον οποίο ο χειρότερος εχθρός είναι ο κομμουνισμός και ακολουθούν οι Τούρκοι και οι Αγγλοι. Πρόκειται περί αποφθέγματος του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γρίβα Διγενή, που κατά την ευφυή επισήμανση του Γεωργίου Παπανδρέου «εδοξάσθη κρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος».

Το ΚΚΕ –ως το αμέσως θιγόμενο κόμμα– τον κατακεραύνωσε και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Πήραν και δώσαν οι αναφορές στο «αυγό του φιδιού» στην αναβίωση της Χρυσής Αυγής, που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο πως θα συνέβαινε εντέλει.

Η έκπληξη προήλθε από τη σκληρή και άμεση αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Αδίκως βέβαια, διότι ο κ. Δένδιας είναι πολιτικός της κοινοβουλευτικής συστημικής Δεξιάς, που αποστρέφεται την άκρα Δεξιά. Ηταν αυτός, εξάλλου, που ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως έστειλε τη Χρυσή Αυγή στη Δικαιοσύνη.

Η αστοχία ενός νέου βουλευτή, με ασήμαντο ειδικό πολιτικό διαμέτρημα, ανέδειξε ένα θέμα που πρέπει σοβαρά να αντιμετωπισθεί μόνον από τον πρωθυπουργό.

Από τη χρεοκοπία της χώρας του 2010 και έως σήμερα, στον χώρο της Ν.Δ. συνέβησαν αλλαγές στο επίπεδο της αντιλήψεως και πρακτικής. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος θέλησε να ενισχύσει την ιδεολογική φυσιογνωμία της Δεξιάς. Και είχε δίκιο, διότι σταδιακώς η Δεξιά στη χώρα μας είχε αποβάλει βασικά χαρακτηριστικά της ιδιοσυστασίας της. Πέραν τούτου, η συνεργασία της Ν.Δ. με το παραδοσιακώς αντίπαλο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ επέβαλε την ενίσχυση του ιδεολογικού στίγματος του κόμματος έναντι της Αριστεράς εν γένει.

Επειδή όμως έλειπαν και ο χρόνος και οι άνθρωποι, ο κ. Σαμαράς προς πλήρωση του κενού ενέταξε στη Ν.Δ. τους θορυβώδεις βουλευτές του ΛΑΟΣ, που σταδιακώς κατέστησαν οι εκφραστές της Δεξιάς. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πολιτικός του Κέντρου ακραιφνώς φιλελευθέρων αντιλήψεων, ανέθεσε τη διαχείριση του δεξιού ακροατηρίου στην τριανδρία των βουλευτών του ΛΑΟΣ, που πλέον άπαντες κατέχουν υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Η διαφορά μεταξύ των κ. Σαμαρά και Μητσοτάκη είναι ότι ο πρώτος επιχείρησε την ενίσχυση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της Ν.Δ., ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός φαίνεται να πιστεύει στην απο-ιδεολογικοποίηση της πολιτικής. Πράγμα που αβίαστα προκύπτει από τη σύνθεση της κυβερνήσεώς του και τη στελέχωση του επιτελείου του Μαξίμου.

Ο κ. Δένδιας, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός πιστά τον κ. Σαμαρά και σήμερα υπηρετεί πιστότατα τον κ. Μητσοτάκη στο κρίσιμο υπουργείο των Εξωτερικών, τοποθετήθηκε στο θέμα που ανέκυψε με όρους της συστημικής Δεξιάς, και αυτό ενόχλησε ορισμένους στη Ν.Δ.

Το παράδοξο είναι πως η αστοχία ενός νέου βουλευτή, με ασήμαντο ειδικό πολιτικό διαμέτρημα, ανέδειξε ένα θέμα που πρέπει σοβαρά να αντιμετωπισθεί μόνον από τον πρωθυπουργό. Αλλιώς ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και για έναν ακόμη λόγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή