90 χρόνια πριν… 10-10-1931

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΓΛΙΚΑΙ ΣΑΝΙΔΕΣ: Τι έγινεν η παροιμιώδης ψυχραιμία, η αταραξία, το φλέγμα των Αγγλων; Φαίνεται ότι είναι και αυτά τώρα αναμνήσεις της παλαιάς καλής εποχής. Προχθές εις το Λονδίνον, άμα τη προκηρύξει των εκλογών, έλαβον χώρα αιματηραί διαδηλώσεις, αι διαδηλωταί ήρπασαν τας σανίδας από παρακείμενον γιαπί και επετέθησαν κατά των αστυνομικών, συμπλοκή επηκολούθησε με αρκετά θύματα εκατέρωθεν. Αλλ’ είνε αγγλική αυτή η διαδήλωσις ή ελληνικωτάτη; Υπό τοιαύτας όμως συνθήκας ασφαλώς θα καταντήση η Αγγλία μεγάλη Ελλάς και η Ελλάς μικρά Αγγλία και δεν θα έχουν να ζηλεύουν η μία την άλλην.

ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ: Λονδίνον – Κατά τηλεγραφήματα εκ Φιλαδελφείας, η «Κάντρυ Τραστ Κόμπανυ», διαθέτουσα κεφάλαιον 10 εκατομμυρίων δολλαρίων, δεν ήνοιξε σήμερον. Κατά την επίσημον στατιστικήν των πτωχεύσεων, από τον Ιούλιον 1929 μέχρι σήμερον 2.400 Τράπεζαι των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουσαι εν συνόλω καταθέσεις 1.500 εκατομμυρίων δολλαρίων, επτώχευσαν. Κατά την αυτήν περίοδον εκηρύχθησαν εις πτώχευσιν 54.182 εμπορικοί οίκοι των Ηνωμένων Πολιτειών με παθητικόν 1 και ημίσεος δισεκατομμυρίου δολλαρίων.

ΜΕΤΡΑ: Τα ληφθέντα υπό της Κυβερνήσεως μέτρα προς προστασίαν της δραχμής και η αύξησις του προεξοφλητικού τόκου, γενομένη, ως επανειλημμένως ετονίσθη, διά τον περιορισμόν της κυκλοφορίας επροκάλεσε τόσας δυσχερείας εις το εμπόριον και γενικώς εις την κίνησιν των συναλλαγών, ώστε να σημειωθή προς αντίδρασιν, ως άλλως τε ανεμένετο, εκδήλωσις τοκογλυφίας εις ευρείαν κλίμακα ποριζομένης τα κεφάλαια εκ των καταθέσεων. Η Κυβέρνησις, αντιδρώσα εις την σημειωθείσαν κίνησιν, συνεζήτησε τη προτάσει του αρμοδίου υπουργού εύρυνσιν των κυκλοφοριακών μέσων κατά τρόπον όμως  ο οποίος τελικώς δεν θα πρόκειται να έχη ως συνέπειαν την ζήτησιν και εξαγωγήν συναλλάγματος επί ζημία της σταθεροποιήσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή