ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (12/10/21)

Αξιολογήσεις

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθ’ όλα συμπαθής και αξιοπρεπής, βρέθηκε χθες στο συλλαλητήριο κατά της «αξιολόγησης Κεραμέως» διατρανώνοντας την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο. Οσοι έχουν καλή μνήμη, ωστόσο, και πάνε πίσω στο 2010, θα θυμηθούν πως η βουλευτής, τότε, του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα είχε ψηφίζει υπέρ του νόμου Διαμαντοπούλου, που συμπεριελάμβανε την αξιολόγηση. Δύο τινά συμβαίνουν: είτε η αξιολόγηση της Διαμαντοπούλου ήταν καλή και της Κεραμέως κακή είτε η κ. Ξενογιαννακοπούλου έχει στη διάρκεια της δεκαετίας γίνει πιο προοδευτική και δεν στηρίζει τέτοιες πολιτικές. Οπως θέλει ο καθένας το αξιολογεί.  

Ενεργή συμμαχία  

Ενα από τα πιο αξιόλογα στελέχη της κυβέρνησης που προέρχονται από τον χώρο του Κέντρου, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε χθες, στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, στην «κοινωνική συμμαχία»του 2019 που έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως η σύμπραξη του 2019 μεταξύ Κέντρου και παραδοσιακής Κεντροδεξιάς όχι μόνον είναι ενεργή σήμερα, αλλά έχει δοκιμαστεί πλέον επί του πεδίου, κάτι που αποτελεί προσωπική δέσμευση και προτεραιότητα του πρωθυπουργού. Αυτό που δεν είπε, βεβαίως, είναι πως και ο ίδιος έχει μεγάλο μερίδιο της επιτυχούς συμπόρευσης, κάτι που αποτελεί ταυτοτικό χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης.  

Ο φόβος των Ανατολικών  

Μου το έλεγε έμπειρος διπλωμάτης που ξέρει πολύ καλά την ψυχοσύνθεση των πρώην Aνατολικών. Μου έλεγε, λοιπόν, πως το συγκεκριμένο μπλοκ έχει το «σύνδρομο του ΝΑΤΟ» Λόγω Ρωσίας, δηλαδή, θέλουν να νιώθουν πάντα την ασφάλεια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ετσι εξηγείται το γεγονός πως ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε την Αθήνα, ρωτούσε τον Μητσοτάκη λεπτομέρειες για την ελληνογαλλική συμφωνία και κατά πόσον επηρεάζει το ΝΑΤΟ. Ο Κυριάκος καθησύχασε τον ομόλογό του λέγοντάς του ότι η συμφωνία Αθήνας και Παρισιού λειτουργεί υποστηρικτικά προς το ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Φλερτ

Ο τρόπος που πολιτεύεται τελευταία απέναντι στη Ν.Δ. ο Κυριάκος Βελόπουλος, που είναι ιδιαίτερα φιλικός σε κομβικά θέματα, έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται μήπως ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης επιδιώκει στις επόμενες εκλογές κάποια συμμαχία με την κυβέρνηση στην περίπτωση που η Ν.Δ. δεν μπορέσει να πάρει αυτοδυναμία.  

Καλό κλίμα  

Η χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια έγινε σε «καλό κλίμα» Και αυτό μου το είπαν και οι δύο πλευρές εις επίρρωσιν των όσων σας έγραφα τις προάλλες: η μεταξύ τους σχέση είναι ειλικρινής και έχει βρει μομέντουμ.