Θεωρείο (14/10/21)

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όλον της Ν.Δ.

Η χθεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής αποτέλεσε αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός, που σφράγισαν με την κοινή τους παρουσία ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός με τις ομιλίες τους. Στη Φιλοθέη χθες βρέθηκε το όλον της Ν.Δ. σε μια «πρωτοφανή»–όπως τη χαρακτήριζαν οι παρευρισκόμενοι–εκδήλωση ενότητας της παράταξης. Εκεί δίπλα στον τάφο του Κωνσταντίνου Καραμανλή βρέθηκε σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο, πλην λίγων εξαιρέσεων λόγω ανωτέρας βίας, όπως του Νίκου Δένδια που είναι στις ΗΠΑ, σύσσωμη όλη η Κ.Ο. της Ν.Δ., αλλά και όλες οι «φυλές»της παράταξης. Από την παραδοσιακή Κεντροδεξιά, τους φιλελεύθερους μέχρι νέα στελέχη με διαφορετικό πολιτικό παρελθόν, που προσχώρησαν είτε προσφάτως είτε παλαιότερα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το χειροκρότημα

Ξεχώρισε βεβαίως ο πάντα τυπικός και τζέντλεμαν υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μάλιστα ήταν από εκείνους που χειροκρότησαν πολύ θερμά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα σήκωνε ψηλά τα χέρια και χειροκροτούσε παρατεταμένα τον πρώην πρωθυπουργό. Ειδικά τα σημεία εκείνα που αφορούσαν την κοινωνική συνοχή και τον ρόλο της πολιτικής για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Συγκίνησε

Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Ο Νέστωρ της παράταξης, στα 88 του έτη, ήρθε στο ίδρυμα υποβασταζόμενος από τον γιο του Μιλτιάδη, έχοντας αναπνευστική υποστήριξη. Παρέμεινε σε ολόκληρη την εκδήλωση, άκουσε τους ομιλητές και σε πολλές περιπτώσεις προσπάθησε με τις λίγες δυνάμεις του να χειροκροτήσει. Μάλιστα, παρά τη βεβαρημένη υγεία του ήθελε ο ίδιος να δώσει το «παρών» τιμώντας για μία ακόμη φορά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στα αξιοσημείωτα ήταν η σύντομη συνομιλία που είχε με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον οποίο συνεχάρη για τη δουλειά του.

Την τιμητική του

Από την άλλη, στην πρώτη σειρά καθόταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που εν προκειμένω δεν ήταν ομιλητής, αλλά είχε την τιμητική του από τους δύο πρωθυπουργούς, τον πρώην και τον νυν. Ο Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στην Τουρκία, τη χαρακτήρισε «ταραξία» έναν χαρακτηρισμό που έχει αποδώσει στη γείτονα και ο Μεσσήνιος, χαρακτηρίζοντάς την «κράτος-ταραξία» Τούτη η αποστροφή δείχνει πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, παρά τις σαφώς διαφορετικές προσεγγίσεις τους, έχουν ταύτιση απόψεων στα εθνικά θέματα.

Χαμόγελο

Αλλά και ο πρωθυπουργός επεφύλασσε μια τιμητική αποστροφή στον Σαμαρά. Αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας έκανε λόγο για έναν εθνικό στόχο, «που η χώρα διεκδικούσε από το 1974 και για τον οποίον και εσείς κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Κώστα, και εσείς κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Αντώνη, είχατε εργαστεί σκληρά» κάνοντας τον Αντώνη να χαμογελάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή