Η «δημοκρατική» επιστήμη…

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωραίο και θαυμαστό το Παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός μαζί με τον επιφανή συμπατριώτη μας κ. Αλμπερτ Μπουρλά, και ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξενίσει τα στελέχη της Ν.Δ. το… ξενικό του όνομα. Ενα πράγμα, όμως, δεν μας είπε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι θα κάνει αυτό το Kέντρο; Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει την έγκριση των «ψεκασμένων»ή, έστω, της πλειονότητας των κοινωνικών φορέων που συστήνονται ως «ο ελληνικός λαός» αυτοπροσώπως;

Τα παραπάνω δεν συνιστούν «ψεκασμένη αντιπολίτευση». Είναι επίσημη πολιτική της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον είπε στη Βουλή η κ. Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός απάντησε σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 για την αυθαιρεσία της να «διορθώσει»τον κατάλογο των επιχορηγήσεων που ενεκρίθησαν από την αρμόδια επιτροπή και δημοσιεύθηκε στη Δι@ύγεια, κόβοντας τη χρηματοδότηση του έργου «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων».

Σύμφωνα λοιπόν με την κυβέρνηση, «η οποιαδήποτε προσέγγιση, πόσο μάλλον η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων, από έναν μεμονωμένο σύλλογο, που δεν αντιπροσωπεύει την ολότητα των συλλόγων και ενώσεων των Ελλήνων Βλάχων, ενέχει τον κίνδυνο ετεροπροσδιορισμού των τελευταίων, ακόμα και στην περίπτωση που ακολουθούνται επιστημονικά τεκμηριωμένες μέθοδοι και τεχνικές. (…) Η, για πρώτη φορά, συστηματική καταγραφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να νομιμοποιείται μέσα από τη συμμετοχική αντίληψη και την ευρεία εκπροσώπησή τους»Βουλή, 11.10.2021).

Κατ’ αρχάς, να σημειώσουμε ότι ο γράφων (και πολλοί άλλοι) αν και βλάχος δεν μετείχε ποτέ σε συλλόγους και ενώσεις. Αυτές περισσότερο αποτελούν φαντάσματα συλλογικότητας, κάτι σαν τις επιτροπές καταλήψεων στα σχολεία, όπου μαζεύονται καμιά δεκαριά για να ξεκινήσουν την «επανάσταση»

Δεύτερο και κυριότερο: Από πότε η επιστημονική έρευνα χρειάζεται πιστοποιητικά αντιπροσώπευσης; Πρέπει, πχ., να ρωτηθεί η «Ενωση απανταχού Τριπολιτσιωτών»για το πώς θα καταγραφεί η άλωση του 1821;

Ο εκφασισμός μιας κοινωνίας δεν έρχεται με τη Χρυσή Αυγή. Αυτή είναι το αποτέλεσμα του εκφασισμού. Το «αίμα, τιμή κ.λπ»είναι προϊόν χρόνιων διδαχών και πολιτικών αποφάσεων σαν της κ. Μενδώνη, που λογόκριναν ολόκληρες περιοχές της ιστορικής γνώσης στο όνομα της «ευαισθησίας»κάποιων που όρισαν εαυτούς ως «εκπροσώπους της κοινωνίας».

Δυστυχώς, σε αυτόν τον δρόμο διολισθαίνει διαρκώς η κυβέρνηση. Ωρα είναι να ζητήσει και η «Πανελλήνια Ενωση ασθενούντων με COVID» λογαριασμό για το Κέντρο της Pfizer. Κανονικώς η κυβέρνηση πρέπει να τον δώσει, και αν κάποια έρευνα δεν ταιριάζει στα γούστα τους, θα πρέπει πάραυτα να σταματήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή