Απαξιωμένοι μικρόκοσμοι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μα πώς είναι δυνατόν, ενώ η κοινωνία βράζει, η κυβέρνηση να αυξάνει τη δημοτικότητά της» διερωτώνται στο Διαδίκτυο φίλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπονοώντας την αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στο συμπέρασμα, αλλά κυρίως στην προκείμενη που οδηγεί σε αυτό. Το κλειδί βρίσκεται στην τετριμμένη, από την Αριστερά, φράση «η κοινωνία βράζει» Ζώντας στο δικό τους παράλληλο σύμπαν, θεωρούν πως οι επαγγελματίες διαδηλωτές και οι φθαρμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες αποτελούν και εκφράζουν την κοινωνία. Ανθρωποι που επί δεκαετίες κραυγάζουν τα ίδια συνθήματα, που χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους, απολύτως προβλέψιμοι και εμφανώς κουρασμένοι, ουσιαστικά εκφράζουν ένα μικρόκοσμο που έχει πλήρως απαξιωθεί. Ολοι αυτοί δεν λειτουργούν εντός της κοινωνίας, αλλά έξω από αυτήν και εις βάρος της. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είτε αδιαφορεί είτε δυσανασχετεί για την, επί σαράντα χρόνια, σταθερή άρνησή τους σε όλα. Και κυρίως σήμερα εξοργίζεται, γιατί αυτή η πολύχρονη αντίδρασή τους ήταν τις περισσότερες φορές νικηφόρα.

Βεβαίως, σε άλλες εποχές αυτά τα συνδικάτα ήταν πανίσχυρα, διότι είχαν κοινωνική στήριξη. Εξέφραζαν το κυρίαρχο πνεύμα της εποχής. Η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε τις συνειδήσεις μιας κρίσιμης μάζας πολιτών, που αντιλήφθηκαν ότι η πατρίδα «ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει» Τα ιδεολογήματα της δεκαετίας του ’80 ήταν μία από τις βασικές αιτίες της χρεοκοπίας της Ελλάδας. Συνεπώς, η απόρριψή τους είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να φύγουμε μπροστά. Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες λένε «όχι»οι απαξιωμένες συντεχνίες, αποτελούν τη μόνη λύση για να αναπτυχθεί η Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς αυτοί που διαμαρτύρονται, αυτοί που κραυγάζουν, εκπροσωπούν ένα μικρόκοσμο που φθίνει. Που χάνεται. Που δίνει τη μάχη των οπισθοφυλακών, αδυνατώντας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που έχουν ως βασικό γνώρισμα την ανανοηματοδότηση δύο βασικών εννοιών: τι είναι προοδευτικό και τι οπισθοδρομικό. Σε αυτό ακριβώς το κομβικό σημείο οι μικρόκοσμοι των συντεχνιών βρίσκονται σε διάσταση με την πλειονότητα των πολιτών και γι’ αυτό οι φωνές τους δεν ακούγονται. Ουδείς, πλην ενός στενού κύκλου που τους περιβάλλει, ασχολείται μαζί τους, αλλά αυτοί νομίζουν πως βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός πως η ρήξη τους με την κυβέρνηση προσθέτει σε αυτήν πόντους και δεν αφαιρεί. Ενας μικρόκοσμος που αγνοεί την απαξίωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή