Οι αφανείς υποδομές εκδικούνται

Οι αφανείς υποδομές εκδικούνται

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα φρεατίων να αναβλύζουν, σαν ανεπιθύμητα… γκέιζερ, κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων, δεν είναι συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Ούτε είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται «επισήμως» από την πολιτεία: «Απογοητευτική η εικόνα από φρεάτια που δεν είχαν καθαριστεί και προκάλεσαν τα προβλήματα σε πολλές περιοχές της Αττικής», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Τα άστατα καιρικά φαινόμενα δεν θα είναι κατ’ εξαίρεση γεγονότα, αποφαίνονται οι επιστήμονες. Εάν προσθέσουμε σε αυτό και τα εγκαταλελειμμένα φρεάτια και ρέματα, οι καταστροφικές συνέπειες πολλαπλασιάζονται. Οι όποιες κρίσεις, περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές, κάτι λένε πάντα για τους χαρακτήρες των ανθρώπων. Τώρα, δε, που το κεφάλαιο «κλίμα» έχει ανοίξει διάπλατα, επανέρχεται με δριμύτητα το διαχρονικό έλλειμμα των Ελλήνων πολιτικών σε έναν, τουλάχιστον, τομέα: τις υποδομές. Εδώ και δεκαετίες, το άλμπουμ του πολιτικού βίου έπρεπε να περιλαμβάνει φωτογραφίες από εγκαίνια, πολλά εγκαίνια, με κορδέλες να κόβονται, γιατί αυτό, κατά κανόνα, καλλιεργούσε την εντύπωση της εργώδους δραστηριότητας, έφερνε ψήφους και δημοσιότητα.

Κανείς δεν ξόδευε πολιτικό χρόνο (γιατί χρήματα υπήρχαν) να ασχοληθεί με την παροχετευτική ικανότητα των σωλήνων που βρίσκονται κάτω από τα φρεάτια, για παράδειγμα, ή να ελέγξει αν τα ρέματα είναι διευθετημένα, αν, έστω, γίνεται το στοιχειώδες, αν καθαρίζονται. Κι ύστερα ερχόταν η καταστροφή, που παρερχόταν, έως την επόμενη. Κυβερνήσεις, περιφερειάρχες, δήμαρχοι (με ελάχιστες επιμέρους εξαιρέσεις) φρόντιζαν πρωτίστως –και εξακολουθούν– για την εικόνα. Με κορυφαία στιγμή τα «εγκαίνια» του μετρό Θεσσαλονίκης το 2018 και το 2019, με συρμό ντεκόρ! Και μιας και αναφερθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, προχθές υποχώρησε οδόστρωμα κεντρικού δρόμου της πόλης «καταπίνοντας» λεωφορείο. Aλλο ένα περιστατικό αποθέωσης των «υποδομών». Εδώ, για την ακρίβεια, της εμφανούς μη τήρησης των προδιαγραφών που απαιτεί η κατασκευή ενός δρόμου.

Το φιλμ των εγκαινίων, όμως, τελειώνει, αν δεν έχει ήδη εξαντληθεί (υπάρχει πάντα και η αδράνεια). Η κλιματική κρίση που ενέσκηψε ορμητικά, συμβάλλει, και αυτή, στην αποκάλυψη κάθε «αρπαχτής». Οποιασδήποτε φωτογενούς παράστασης ή αναπαράστασης χωρίς περιεχόμενο. Οι αφανείς υποδομές, που δεν προβλέφθηκαν, από αδυναμία ή από πρόθεση, εκδικούνται. Και η «εκδίκηση» αυτή δεν εξευμενίζεται ούτε με μπουλντόζες ούτε με ευχολόγια ούτε με υποσχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή