Σταθήκαμε ικανοί και τυχεροί

Σταθήκαμε ικανοί και τυχεροί

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη ζωή, στην πολιτική, παντού, οι ικανότητες δεν αρκούν, όπως δεν αρκεί μόνον η τύχη. Οι ικανότητες λυγίζουν μπροστά σε διαρκείς αντιξοότητες και η τύχη είναι γνωστό πως έρχεται και παρέρχεται. Ο συνδυασμός όμως των δύο αποτελεί την ασφαλή οδό για την επιτυχία.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δούμε τις πρόσφατες συμφωνίες που συνήψε η ελληνική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

 Σταθήκαμε τυχεροί γιατί η έλευση της COVID-19, ένα γεγονός εντελώς απρόβλεπτο, έφερε τον Τζο Μπάιντεν στην εξουσία στις ΗΠΑ. Προηγουμένως, όλες οι ενδείξεις ήταν υπέρ του Ντ. Τραμπ του οποίου οι ιδιαίτερες σχέσεις με τον ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν –επειδή του παρείχαν μιαν ασφάλεια–είχαν συντελέσει στην αύξηση της επιθετικότητάς του. Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν διαμόρφωσε ένα πιο φιλικό περιβάλλον για την ελληνική εξωτερική πολιτική, αποθαρρύνοντας ταυτοχρόνως τον Ερντογάν από τυχοδιωκτικές κινήσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Πλέον ο Τούρκος πρόεδρος είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του.

Βεβαίως, η εκλογή του Τζο Μπάιντεν από μόνη της δεν θα αρκούσε για τις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας μας. Εργάστηκαν μεθοδικά και όλοι οι παράγοντες που τη διαμορφώνουν. Και το κυριότερο: αποδείξαμε με την αποφασιστικότητά μας, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, ότι είμαστε μια χώρα που, επειδή μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος.

Γιατί η σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης και η αποτελεσματικότητα που επέδειξε στη «μάχη του Εβρου» την άνοιξη του 2020 και ο τρόπος που χειρίστηκε την κρίση στο Αιγαίο, καταγράφηκαν και από τη Γαλλία και από τις ΗΠΑ. Αυτές οι δύο σημαντικές συμφωνίες που υπογράψαμε με αυτές τις δύο χώρες σχετίζονται άμεσα με το πώς αντιμετωπίσαμε τις δύο προαναφερθείσες κρίσεις. Είναι γνωστό πως ουδείς προστρέχει σε βοήθειά σου αν δεν διαπιστώσει πως μπορείς και έχεις τη διάθεση και το φρόνημα να υπερασπιστείς τον εαυτό σου.

Αρχικά ο άξονας Ελλάδας – Ισραήλ – Αιγύπτου – Κύπρου, στη συνέχεια ο καθορισμός της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, και τώρα οι δύο αμυντικές συμφωνίες ανεβάζουν το status της πατρίδας μας στη διεθνή σκηνή. Την καθιστούν έναν αξιόπιστο σύμμαχο σε αυτήν τη ζωτικής σημασίας γωνιά του πλανήτη. Στο χέρι μας είναι να μην κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή