ΑΠΟΨΕΙΣ

Μ’ ένα κανό στον Κολωνό

Είναι κι αυτό μια λύση. Στα δύσκολα, να βάζουμε την ταμπελίτσα «Κλειστόν»στο αγαπημένο «Καφενείον Η Ελλάς». Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει η επιστήμη. Για να μας προειδοποιεί έγκαιρα, ώστε να παίρνουμε τα μέτρα μας. Να κλεινόμαστε όλοι μέσα. Και να βλέπουμε στην τηλεόραση τις συγκινητικές προσπάθειες του επιτέλους επιτελικού κράτους μας να τιθασεύσει τα θεριά που στέκονται εμπόδιο στον δρόμο του προς την πλήρη αποκατάσταση του μπραντ νέιμ της χώρας.

Μας εκθέτουν αυτοί οι πύρινοι, υδάτινοι ή σεισμικοί ανθελληνικοί προβοκάτορες, «Αθηνά» «Μπάλλος». Ενοσίχθων Ποσειδών κ.λπ Σχεδόν μας διαπομπεύουν. Και δεν είναι καθόλου δίκαιο να παίζει παντού η εικόνα με το βουλιαγμένο λεωφορείο στην παλιά Παραλιακή, με το κανό στον Κολωνό ή με μαθητές να ακροβατούν επί θρανίων για να βγουν σώοι από το αίφνης λιμναίο σχολείο τους, τη μέρα ακριβώς που αναβαθμιζόμαστε σαν στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ. Αλλά ποια δικαιοσύνη να περιμένει κανείς από ανθρώπους κακοήθεις, που επιμένουν στις μικρολεπτομέρειες, απρόθυμοι να δουν τη μεγάλη εικόνα.  

Η μεγάλη εικόνα δεν είναι το φρεάτιο του ακριτικού Κολωνού, που ουδείς νοιάστηκε να το καθαρίσει. Είναι ο Μεγάλος Περίπατος και τα «αστικά βουλεβάρτα» με τους ψωραλέους φοίνικες ήδη μεταμορφούμενους σε ακμαία πλατάνια. Τα οποία μάλιστα, κατόπιν εντολής του δημάρχου Αθηναίων, και «αειθαλή»θα είναι και «στοιχεία της αθηναϊκής πανίδας» Μαζί με τις πάπιες του Εθνικού Κήπου και την κουκουβάγια της Αθηνάς.

Η μεγάλη εικόνα, η φωτεινή, είναι οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της κ. Κεραμέως. Δεν είναι το πλημμυρισμένο σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ απολαμβάνουν τα αγαθά του κοντέινερ επί δεκαετία. Αλλωστε, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, γνωστοποιώντας πασίχαρη ότι «πήγε πολύ καλά η τηλε-άντληση των υδάτων μέσω webex από τα προαύλιά μας και από τα ολοκαίνουρια κοντέινερ που έχουμε για αίθουσες».

Η μεγάλη εικόνα δεν είναι τα μπάζα από τα έργα οδοποιίας στο Τάε Κβον Ντο, που έφραξαν τα φρεάτια και δόθηκε έτσι σε αρκετούς συμπατριώτες μας η σπάνια ευκαιρία να ζήσουν μια χερσαία οδύσσεια. Είναι η Εσπλανάδα του Φαλήρου, ολοκληρωμένη πια, ένα χάρμα οφθαλμών. Αρκεί οι οφθαλμοί να μπορούν να βλέπουν το μέλλον. Αρκεί δηλαδή να είσαι οραματιστής. Σαν τον κ. Πατούλη, τον κ. Μπακογιάννη ή τον κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, που, όπως βλέπω στη Βικιπαίδεια, είναι υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.