Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το πνεύμα

Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το πνεύμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΠΑΣΟΚ ενσάρκωσε το πνεύμα της Μεταπολίτευσης. Σε αντίθεση με τη Ν.Δ., που είχε τις πολιτικές της ρίζες στην παραδοσιακή Δεξιά, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ρίζες στην ελληνική ιστορία. Υπήρξε το γνήσιο πολιτικό τέκνο της Μεταπολίτευσης. Σε αυτό και στην ιδιοφυΐα του ιδρυτή του χρωστάει την ευελιξία και την πολυχρωμία του. Εδωσε στέγη σε ένα σωρό ετερόκλητα στοιχεία, από απογοητευμένους αριστερούς που επιθυμούσαν εξουσία έως συντηρητικούς κεντρώους, κατάλοιπα του «ανένδοτου» από θαυμαστές του Μπάαθ και του Καντάφι έως γνήσιους ευρωπαϊστές. Ηταν τόσο χαλαρή η ιδεολογική του βάση, που μπόρεσε να περάσει αναίμακτα από τον τριτοκοσμικό μακιαβελισμό του Ανδρέα στην ευρωπαϊκού τύπου σοσιαλδημοκρατία του Σημίτη. Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το πνεύμα όσο ακουγόταν ο επιθανάτιος ρόγχος της Μεταπολίτευσης, στα χρόνια της πτώχευσης. Η Ν.Δ. επιβίωσε επειδή μπόρεσε να μεταμορφωθεί, να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας. Τα αντιμνημονιακά μορφώματα που εμφανίσθηκαν από τα σπλάχνα της παρέμειναν περιθωριακά. Δεν ισχύει το ίδιο για το ΠΑΣΟΚ. Σύσσωμο μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ. Το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ είχε λεηλατήσει την ιστορία της Αριστεράς για να τειχίσει ιδεολογικά την ηγεμονία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εκδίκηση στο όνομά της. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, όμως δεν έχει σημασία για το ΠΑΣΟΚ. Σημασία έχει ότι δεν μπόρεσε να ανακάμψει από την καχεξία του. Η φθίση το έχει καταβάλει.

Εξι μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τη Φώφη Γεννηματά. Αν εξαιρέσω τις διαφορές πολιτικού ύφους που τους διακρίνει, αναρωτιέμαι ποια είναι τα κριτήρια που προσφέρουν στους ψηφοφόρους για να τους επιλέξουν. Δεν έχω αντίρρηση ότι οι υφολογικές διαφορές ανάμεσα στον κ. Λοβέρδο και στον κ. Κεγκέρογλου είναι μεγάλες. Χωρίς να τις υποτιμώ, κρίνω ότι δεν φτάνουν. Ομως, αν ήμουν ψηφοφόρος, θα περίμενα κάτι παραπάνω. Μια σοβαρή τοποθέτηση για τη σοσιαλδημοκρατία στον σημερινό κόσμο, μια σοβαρή εναλλακτική για την ανάπτυξη που προτείνει η Ν.Δ., μια σοβαρή ανάλυση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, της δυναμικής της σημερινής Ευρώπης και κατά συνέπεια της χώρας μας. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι σαν το Μαγικό Δέρμα του Μπαλζάκ. Εχουν καταχραστεί τις μαγικές του ιδιότητες με αποτέλεσμα να το έχουν εξαντλήσει. Οσο για το ψευδώνυμο ΚΙΝΑΛ, ας του βρουν μια θέση σε κάποιο λαογραφικό μουσείο.

Υπάρχει κάποιος από τους υποψηφίους που θα έχει το θάρρος να πει ότι το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το πνεύμα του; Κάποιος να εκφωνήσει τον επικήδειό του; Για να μπορέσει, απελευθερωμένος από το βάρος του πτώματός του, να απευθυνθεί στο κοινό της Κεντροαριστεράς, όποιο κι αν είναι αυτό;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή