#ΣΥΡΙΖΑ_ξεφτίλες κι άλλα στερεότυπα

#ΣΥΡΙΖΑ_ξεφτίλες κι άλλα στερεότυπα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ανεπίτρεπτο για τον δημόσιο διάλογο σύνθημα εμφιλοχώρησε στον επίσημο λογαριασμό που έχει στο Twitter το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το σχετικό tweet έγραφε ότι «στις πληγείσες από την #κακοκαιρία περιοχές μεταβαίνει κλιμάκιο του #ΣΥΡΙΖΑ_ξεφτίλες».

Το hashtag, που έχει ως δεύτερο συστατικό το «ξεφτίλες», είναι ένα από τα όπλα που χρησιμοποιούν οι αντιμαχόμενες ομάδες στις «τουιτερομαχίες». Ξεκίνησε από τα αριστερά ως #ΜΜΕ_ξεφτίλες· το διακινούν κατά κόρον τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξουν τα… «συστημικά Μέσα». Αργότερα, κάποιοι το έκαναν #ΝΔ_ξεφτίλες, για να ανταπαντήσουν οι άλλοι με το #ΣΥΡΙΖΑ_ξεφτίλες.

Το ΑΠΕ απέσυρε ταχύτατα την ανάρτηση, αλλά φευ! Την είδαν τα περίπολα του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά δίκτυα. Κράτησαν την πρώτη εκδοχή και το κόμμα ξεσπάθωσε: «Οταν με απόφαση του κ. Μητσοτάκη η ΕΡΤ και το ΑΠΕ τέθηκαν για πρώτη φορά υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου, ήμασταν σίγουροι ότι θα μετατραπούν σε σκληρούς προπαγανδιστικούς μηχανισμούς και επιβεβαιωθήκαμε. Στο δε ΑΠΕ, ο νέος του πρόεδρος, με εντολή Μαξίμου, το μετατρέπει σε “γαλάζιο τσιφλίκι”…» (11.10.2021). Η ανακοίνωση κατέληγε πως «η παραίτηση του προέδρου του ΑΠΕ, Αιμίλιου Περδικάρη, είναι το ελάχιστο και την αναμένουμε άμεσα». Πάλι καλά, να λέμε, που δεν ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Γρήγορα όμως διαπιστώθηκε ότι αυτό το λάθος (που γίνεται συχνά και οφείλεται σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες του Μέσου) ήταν αβλεψία συναδέλφου η οποία έχει μακρά και έντονη αριστερή παρουσία στο Διαδίκτυο. Προς τιμήν της, ζήτησε δημόσια συγγνώμη γι’ αυτό. Εξάλλου το ίδιο πρακτορείο στις 20 Ιανουαρίου 2021 ανέβασε στο Τwitter την είδηση για την εκλογή του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Μπούγα, βάζοντας πάλι κατά λάθος το hashtag «ΝΔ_ξεφτίλες».

Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέσυρε την ανακοίνωση, για το ανθρώπινο λάθος της υπεράνω Δεξιάς υποψίας (τονίζουμε) συναδέλφου. Αντιθέτως ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι «το γεγονός ότι ο κ. Περδικάρης αντί να αναλάβει τις ευθύνες του προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από μία εργαζόμενη δείχνει πολλά. Πλέον δίπλα στο ζήτημα αξιοπιστίας υπάρχει και θέμα αξιοπρέπειας».

Το θέμα εδώ δεν είναι ότι για μια ακόμη φορά προέτρεξε «η γλώττα της διανοίας». Αφορά το στερεότυπο που έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγήσει την καχεκτικότητά του: το κόμμα τα κάνει όλα καλά, αλλά τα «συστημικά ΜΜΕ» δεν το δείχνουν. Σύμφωνα με τους αρχισυντάκτες της Κουμουνδούρου, «είναι ελλιπής η προβολή σημαντικών πολιτικών παρεμβάσεων, σημαντικών κοινωνικών φαινομένων, διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων με μείζον πολιτικό ενδιαφέρον» στα ΜΜΕ. Γι’ αυτό ζήτησαν εξεταστική επιτροπή με αφορμή την παραίτηση του Αυστριακού καγκελαρίου. Σωστό, διότι στις χώρες του αλήστου μνήμης «υπαρκτού», το πολίτμπιρο έστελνε τον κατάλογο των θεμάτων που έπρεπε να αναδεικνύουν τα σοβιετικά ΜΜΕ. Δεν έκανε καθείς του κεφαλιού του.

Γράφαμε τις προάλλες ότι τα στερεότυπα, πέρα από το εγγενές ψεύδος που κουβαλούν αφού γενικεύουν με ανεπίτρεπτο τρόπο, κάνουν κάτι χειρότερο. Οσοι τα πιστεύουν αντί να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα περιορίζονται στην αναζήτηση ενόχων. Και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να ψάξει στην πολιτική του «τι έχουν τα έρμα τα ποσοστά και ψοφάνε», συνωμοσιολογεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή