Χωρίς φόβο, με πάθος, μεταρρυθμίσεις

Χωρίς φόβο, με πάθος, μεταρρυθμίσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση συμπληρώνει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της θητείας της και σε περίπου ενάμιση χρόνο θα έχουμε εκλογές. Οι επιτυχίες της στην ψηφιοποίηση, μηχανοργάνωση του κράτους και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στο μεταναστευτικό, στην ενδυνάμωση της εθνικής άμυνας και των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών της χώρας, στην ασφάλεια των πολιτών με πιο σημειολογική την απαρχή κανονικότητας στα Εξάρχεια και την απόδοση στους ιδιοκτήτες τους πολλών υπό κατάληψη για χρόνια κτιρίων τους, η επιτυχής οργάνωση του μηχανισμού εμβολιασμού και η αντιμετώπιση της πανδημίας στα πρώτα της κύματα, και βέβαια οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις της στην οικονομία και στον τουρισμό τής δίνουν σημαντικό θετικό πολιτικό κεφάλαιο και τη δύναμη για ουσιαστικές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις. Οι επιτυχείς σε κάποιους τομείς προσπάθειές της τής δίνουν επίσης τη δύναμη για έντιμη και ειλικρινή αυτοκριτική και δημόσια επισήμανση των όποιων ολιγωριών της, που αυξάνει την αξιοπιστία της στους πολίτες και τον σεβασμό τους στο πολιτικό σύστημα και στους θεσμούς.

Οι μεταρρυθμίσεις με πολλαπλασιαστικό συντελεστή σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες είναι αυτές στην ανώτατη εκπαίδευση, στην έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε καιρό πανδημίας. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων θα ήταν, κατά τη γνώμη μας, οι παρακάτω:
Υγεία: Αμεση και με ισχυρή οικονομική στήριξη της οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η προώθησή της θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη μετά COVID-19 εποχή και τις αναμενόμενες χρόνιες επιδράσεις της στην υγεία των πολιτών, αλλά θα συνδράμει και στον ευρύτερο εμβολιασμό τους που σήμερα δυσκολεύεται. Ο ιός ήρθε για να μείνει, θα χρειαζόμαστε την πρωτοβάθμια φροντίδα για καιρό και λείπει.
Παιδεία: Το «πολιτικάντικο», δίχως πρόγραμμα χωροταξικό και αριθμητικό «ξεχείλωμα» των πανεπιστημίων μας απαιτεί έναν εκλογικευμένο νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, με την προώθηση των κέντρων αριστείας, την οργάνωση ενός ευρύτατου πλαισίου αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών για ξένους υπηκόους) σε όσο περισσότερα πανεπιστήμιά μας, που θα εξασφαλίσουν επιπλέον πόρους και θα καταστήσουν τη χώρα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. 

Ερευνα: Επείγει η πρόνοια για γενναία και διατηρήσιμη στήριξη της βασικής έρευνας από εθνικούς πόρους που αυξάνει την πιθανότητα κορυφαίας διεθνώς (disruptive), ανταγωνιστικής καινοτομίας, αλλά και η ενσωμάτωση όλων των εθνικών πόρων έρευνας (υπουργείων και λοιπών φορέων) υπό έναν αξιοκρατικό φορέα (National Science Foundation). Ο κατακερματισμός της έρευνας σήμερα οδηγεί σε απώλεια πόρων, αύξηση της αδιαφάνειας και πολλά μικρά ασυντόνιστα έργα.
Οι πολλαπλές ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας και η διαφαινόμενη οικονομική ανάπτυξη αποτελούν πρώτης τάξης ευκαιρία για θαρρετές μεταρρυθμίσεις, που θα βάλουν τη χώρα σε άλλο επίπεδο. Ας το τολμήσουν. 
 
* Ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή