Από εγγυητής, διεκδικητής;

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που ακούω έναν πολιτικό να αυτοαναγορεύεται σε εγγυητή της ενότητας της παράταξής του, «κουμπώνομαι». Κάτι άλλο θέλει να πει, κάπου αλλού αποβλέπει, καθώς ουδείς τον κάλεσε να αναλάβει αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο, γιατί περί ρόλου πρόκειται. Συνήθως οι αυτόκλητοι «εγγυητές» υπονοούν το εντελώς αντίθετο από αυτό που δηλώνουν. Ο «εγγυητής» της ενότητας είναι υπό προϋποθέσεις και ένας διασπαστής. Η εγγύηση πάντα δίνεται υπό τους όρους που θέτει ο εγγυητής, κάτι που σημαίνει πως αν δεν τηρηθούν αυτοί οι όροι αίρεται και η εγγύηση. «Αν μου δώσετε αυτά που ζητώ, όλα καλά. Διαφορετικά…». Ανιδιοτελής εγγύηση δεν υπάρχει.  

Στην προκειμένη περίπτωση του Γ. Α. Παπανδρέου, οι υποψήφιοι ηγέτες του ΚΙΝΑΛ διέπραξαν όλοι ένα σοβαρό λάθος τακτικής. Του αναγνώρισαν τον ρόλο που ο ίδιος ανέλαβε, χωρίς να του τον ζητήσει ουδείς. Γιατί συζητούν προνομιακά μαζί του και τι μπορεί να πουν με τον αρχηγό ενός άλλου κόμματος; Μόνο και μόνο επειδή δήλωσε πως αυτός εγγυάται την ενότητα του ΚΙΝΑΛ; Στο κάτω κάτω, το ΚΙΝΑΛ υπήρξε και χωρίς τον Γ. Α. Παπανδρέου του ΚΙΔΗΣΟ.

Από την άλλη πλευρά, αν όντως ο Γ. Α. Παπανδρέου σκέφτεται από «εγγυητής» της ενότητας να γίνει διεκδικητής της ηγεσίας, τότε εκτίθεται διπλά. Και γιατί αρχικά παραπλάνησε τους συνυποψηφίους για τις προθέσεις του –διότι εγγυητής και διεκδικητής είναι δύο ρόλοι που δεν συμβαδίζουν– και γιατί πλέον θα εκτεθεί στην προεκλογική πολεμική, που θα είναι σκληρή. Θα τσαλακωθεί το προφίλ του, καθώς οι συνυποψήφιοί του θα έχουν πολλά να του προσάψουν. Εκτός εάν πιστεύει ακόμη πως, ως πορφυρογέννητος, θα τύχει ειδικής μεταχειρίσεως. Δηλαδή, θα μεριάσουν οι υπόλοιποι για να διαβεί αυτός. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ουδείς εκ των βασικών διεκδικητών της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ έδειξε τέτοια πρόθεση. Πιθανόν να αποχωρήσουν τα τσικό.

Το αδύνατο σημείο του Γ. Α. Παπανδρέου είναι η αμφιλεγόμενη θέση του για την «προοδευτική» κυβέρνηση, που παραπέμπει ευθέως σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που απορρίπτει η συντριπτική πλειονότητα των φίλων του ΚΙΝΑΛ. Υποθέτω πως σε αυτό το καίριο σημείο θα δεχθεί και τα περισσότερα χτυπήματα. Πάντως, αν σκέφτεται να συνεργαστεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τον Αλ. Τσίπρα, ο εξευτελισμός και των δύο θα είναι τέλειος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή