«Ο,τι κινείται σφάζεται»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βίντεο που καταγράφηκε προ των διώξεων της Χρυσής Αυγής είναι αποκαλυπτικό. Οχι μόνο γιατί επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την κουλτούρα της βίας ως δομικό στοιχείο της νεοναζιστικής οργάνωσης, αλλά κυρίως γιατί παρουσιάζει την ιεραρχική διάρθρωσή της. Τα πειθήνια μέλη της δρουν υπό εντολές, κατευθυνόμενα από τη γραμμή της ηγεσίας. «Θα πάμε κάποια άτομα στην εκκλησία με πολιτικά, τα οποία θα περιφρουρούμε, θα κάνουμε ότι ψάλλουμε. Και μόλις δούμε το ΟΚ ότι κάποιος πηγαίνει, θα φύγει από εδώ μια ομάδα 20-30 ατόμων η οποία θα είναι τούμπανο απ’ όλα και θα καθαρίσουν την Παναγίτσα, δεν θα μείνει τίποτα. Τίποτα, ό,τι κινείται σφάζεται», λέει απευθυνόμενος σε μια μαυροφορεμένη ομάδα ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γιώργος Πατέλης.

Λίγο μετά συμπληρώνει ο ίδιος: «Η Χρυσή Αυγή πλέον έχει μπει στη ζωή μας, οτιδήποτε μας λένε πρέπει να το κάνουμε. Εμένα αν μου πουν να κάτσω σπίτι μου, θα κάτσω σπίτι μου. Δεν μπορώ να πάω ούτε σαν αυτόνομος, δεν είμαι αυτόνομος, είμαι στη Χρυσή Αυγή. Οπότε ό,τι γραμμή πέσει, αυτή θα ακολουθήσουμε».

Σε πρώτο βαθμό ο Πατέλης καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2020 σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών. Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, όμως, έκανε δεκτό τώρα το αίτημά του για αναστολή της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Ο άλλοτε πυρηνάρχης της Νίκαιας θα βρεθεί εκτός φυλακής. Μαζί με το διάστημα της προφυλάκισής του είχε μείνει έγκλειστος συνολικά για 30 μήνες. Οι συνήγοροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και μέλη της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής κατέκριναν αυτή την απόφαση, όπως και τον ισχυρισμό του εισαγγελέα της έδρας στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, ο οποίος θεώρησε ότι «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών».

Η αποσύνθεση της Χρυσής Αυγής μετά την καταδίκη της ηγεσίας της, ωστόσο, δεν έχει οδηγήσει σε πλήρη εξάλειψη του ακροδεξιού εξτρεμισμού. Το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας μεταξύ οργανώσεων-δορυφόρων της Χρυσής Αυγής με την ανταλλαγή στελεχών είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Επειτα από τα πρόσφατα βίαια επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Αττική έχει ήδη ζητηθεί από τις εισαγγελικές αρχές έρευνα σε βάθος για νέους ακροδεξιούς θυλάκους. Μια πραγματικότητα την οποία, όπως φαίνεται, αγνόησε η δικαστική σύνθεση που χορήγησε την αναστολή.

Ηδη, πάντως, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξετάζεται το ενδεχόμενο αναίρεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή