Να ενισχύσουν οι ΗΠΑ την Τουρκία με F-16;

Να ενισχύσουν οι ΗΠΑ την Τουρκία με F-16;

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς μαχητικών F-35, η Τουρκία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον για την προμήθεια 40 νέων προηγμένης τεχνολογίας F-16 (Viper) και τον εκσυγχρονισμό 80 παλαιότερων από αυτά που ήδη διαθέτει.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούσε την ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με «αόρατα» F-35, αλλά η προμήθεια «πάγωσε» μετά την επιμονή του να αποκτήσει από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, κίνηση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από το αμερικανικό Κογκρέσο. Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ευθέως ότι επιθυμεί να αγοράσει και άλλες συστοιχίες S-400. Εχοντας ήδη επενδύσει 1,4 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα των F-35, η Αγκυρα αναζητεί ανταλλάγματα για το ποσό αυτό και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε στην Ουάσιγκτον να αγοράσει νέα και να αναβαθμίσει παλαιότερα F-16. Η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου έχει τη λογική της, καθώς με την απόκτηση ενός σημαντικού αριθμού F-16 Viper, η τουρκική πολεμική αεροπορία θα παραμείνει ισχυρή ενώ παράλληλα θα προχωράει στο πολύ φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής δικού της μαχητικού.

Σε αυτό το σκηνικό οι ΗΠΑ καλούνται από την πλευρά τους να καθορίσουν τη στάση τους με βάση μια ρεαλιστική αποτίμηση των δεδομένων και αφού απαντηθούν δύο καίρια ερωτήματα:

Πρώτον, αν επιθυμεί η κυβέρνηση Μπάιντεν σε αυτήν τη συγκυρία να ενισχύσει στρατιωτικά την Τουρκία. Φαντάζει μάλλον περίεργο να θεωρούν οι ΗΠΑ μια χώρα αναξιόπιστη για να την προμηθεύσουν με έναν τύπο αμερικανικού μαχητικού, αλλά αξιόπιστη για της δώσουν έναν άλλο, και τα δύο προηγμένης τεχνολογίας. Το δεύτερο αφορά το κατά πόσον θα συναινέσει το Κογκρέσο, όπου το κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό έναντι της Τουρκίας λόγω της συμπεριφοράς της, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και ενεργειών.

Ανεξάρτητα από το αν η Τουρκία εξασφαλίσει την αγορά των νέων και την αναβάθμιση των παλαιότερων F-16, η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε δικές της συμφωνίες και μέσα στα επόμενα χρόνια θα διαθέτει 84 F-16 Viper και άλλα 38 αναβαθμισμένα μοντέλα F-16, όπως και 24 Rafale που έχει παραγγείλει από τη Γαλλία. Ολα αυτά τα τελευταίας τεχνολογίας μαχητικά αποτελούν σε σημαντικό βαθμό την αιχμή του δόρατος και για τις δύο χώρες, πέρα από τα άλλα, λιγότερο προηγμένα αεροσκάφη, που διαθέτουν. Μέσα από αυτά τα στοιχεία καθίσταται σαφές ότι οι συσχετισμοί ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο πολεμικής αεροπορίας δεν δικαιολογούν αλαζονεία, ούτε την εκτόξευση απειλών από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Με την Ελλάδα να αποτελεί έναν προβλέψιμο εταίρο και αξιόπιστο σύμμαχο, τα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον καλούνται –με αφορμή το αίτημα της Τουρκίας για την προμήθεια μαχητικών– να αποφασίσουν εάν πρέπει να ενισχύσουν στρατιωτικά μια απρόβλεπτη χώρα, η οποία ακολουθεί μια πολιτική που όλο και πιο συχνά εναντιώνεται στα συμφέροντα της Αμερικής και φθάνει να αγοράζει οπλικά συστήματα από στρατηγικούς αντιπάλους της.

Η Ελλάδα αποδεικνύεται ένας προβλέψιμος εταίρος και αξιόπιστος σύμμαχος που αξίζει την όποια στήριξη εξασφαλίζει.

Από την άλλη, τα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον καλούνται –με αφορμή το αίτημα της Τουρκίας για την προμήθεια μαχητικών– να αποφασίσουν εάν πρέπει να ενισχύσουν στρατιωτικά μια απρόβλεπτη χώρα, η οποία όχι μόνο απειλεί συνεχώς μια σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, αλλά ακολουθεί και μια πολιτική που όλο και πιο συχνά εναντιώνεται στα συμφέροντα της Αμερικής και φθάνει να αγοράζει οπλικά συστήματα από στρατηγικούς αντιπάλους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή