Τα λίγα «κλικ» που κάνουν τη διαφορά

Τα λίγα «κλικ» που κάνουν τη διαφορά

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι ψηφιακές επισκέψεις πολιτών σε ψηφιοποιημένες υπηρεσίες του κράτους έφθασαν τα 150 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Το 2018, μόλις τρία χρόνια πριν, μετά βίας άγγιζαν τα 8,8 εκατομμύρια. Η αύξηση τεράστια.

Η ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου ήρθε σαν μια μεγάλη ανάσα για τους πολίτες. Οι ιστορίες παράνοιας από συναλλαγές με δημόσιους φορείς, με υπαλλήλους κακούς ή απλώς κακότροπους με σαδιστική διάθεση, αδιάφορους για το πρόβλημα του πολίτη, συχνά αδαείς για την επίλυσή του, με απόλυτη ειδίκευση στο να παραπέμπουν σε κάποια άλλη υπηρεσία, σε κάποιον άλλο συνάδελφο που συχνά είχε την ίδια συμπεριφορά, αποτελούν εδώ και δεκαετίες κοινό τόπο. Σταθερή επωδός το «να μη σου τύχει». Να μη σου τύχει να χρειαστείς χαρτιά, σφραγίδες, να μη σου τύχει να αναγκαστείς να περιμένεις σε ουρά, να μη σου τύχει να πρέπει να ξυπνήσεις μαύρα μεσάνυχτα για να προλάβεις καλή σειρά έξω από κάποια υπηρεσία, μπας και εξυπηρετηθείς.

Ο κ. Πιερρακάκης είπε χθες ότι το σχέδιο ψηφιοποίησης υπηρεσιών, που τώρα ξεδιπλώνεται και θα συνεχισθεί με νέες υπηρεσίες να μπαίνουν στον ψηφιακό χάρτη, δεν προχωράει στα τυφλά. Ηταν έτοιμο από πριν ανέφερε και πρόσθεσε ότι είχε αρχίσει η επεξεργασία του από το 2018. Τι άλλαξε και τώρα «τρέχει»; Κατ’ αρχάς, η ομάδα που ανέλαβε να το υλοποιήσει αποδεικνύει ότι ξέρει καλά τη δουλειά της. Γνωρίζει τι θέλει να κάνει και την τεχνογνωσία για να το κάνει σωστά, με απλό και κατανοητό τρόπο ακόμη και για τους λίγο εξοικειωμένους με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Ο μεγάλος επιταχυντής, ωστόσο, ήταν η πανδημία και η συνακόλουθη καραντίνα, που κατέστησε αναγκαστικά ανενεργή τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με φυσική παρουσία κοινού. Ηταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενσωματωθούν σε ψηφιακή πλατφόρμα μια σειρά από υπηρεσίες χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Γιατί, κακά τα ψέματα, ένα σοβαρό εμπόδιο τόσα χρόνια στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης υπηρεσιών ήταν οι άμυνες της γραφειοκρατίας. Το ένστικτο αυτοσυντήρησης, που αναγνωρίζεται ως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της, το οποίο βάζει εμπόδια σε οποιαδήποτε εξέλιξη μπορεί να την απειλήσει. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, που βλέπουν την αξιοποίηση της τεχνολογίας όχι σαν εργαλείο βελτίωσης υπηρεσιών προς τους πολίτες και επιτάχυνσης της δουλειάς τους, αλλά ως δυνητική απειλή στη διατήρηση της θέσης τους.

Τον περασμένο Μάιο, σε ρεπορτάζ της Ηλιάνας Μάγρα για την «Κ» είχαν δημοσιευθεί στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία είχαν εξοικονομηθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο περίπου 75.000 ώρες από τους πολίτες, χάρη στην καθιέρωση των ψηφιακών ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες. Η καθ’ όλα άψογη διεκπεραίωση των ηλεκτρονικών ραντεβού εμβολιασμού έδειξε πόσο απλές μπορούν να γίνουν φαινομενικά περίπλοκες διαδικασίες για εκατομμύρια ανθρώπους.

Δεν μπορεί να μη γίνει σύγκριση με την ταλαιπωρία όσων εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη φιλοτιμία του υπαλλήλου στον οποίο θα πέσει ο φάκελός τους για την έκδοση σύνταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή