Η πραγματική «παρέλαση»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παρελάσεις δεν είναι παρά η αφορμή. Το υπόστρωμα βράζει και οι αντιεμβολιαστές, εν προκειμένω, βρίσκονται ανάμεσά μας. Επιπλέον, και αυτοί ψηφίζουν κι έτσι κανείς δεν παίρνει την απόφαση να στερηθεί το, όχι ευκαταφρόνητο, ποσοστό τους.

Το κοκτέιλ εκτός από τοξικό είναι και δραστικό. Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το δήλωσε σαφώς: «Eχουμε αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Eχουμε σημαντική αύξηση νοσηλειών και θανάτων σε Ξάνθη και Δράμα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι πως δεν παρατηρήθηκε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα». Και πώς να παρατηρηθεί; «Eρχονται κάθε Κυριακή στη Δράμα ομάδες αντιεμβολιαστών, ακραίοι και φανατικοί, που λένε τα ακατανόμαστα, και από κάτω το πλήθος αλαλάζει», σχολιάζουν σώφρονες πολιτικοί παράγοντες της περιοχής. Σε σχολεία της Δράμας, γονείς «αρνητές» δίνουν παράσταση, δηλώνοντας ότι δεν θέλουν τα παιδιά τους να φοράνε μάσκα. Στον «αγώνα» τους, συμπαραστέκονται δικηγορικά γραφεία που τους εφοδιάζουν με μια, ίδια, έτοιμη, φόρμα για να διεκδικήσουν τα «δικαιώματά» τους.

Χθες, για λίγη ώρα οι ανακοινώσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ήταν αντικρουόμενες, υποδηλώνοντας, εκτός από διαφωνία, και σύγχυση (ψυχική). «Ναι» έλεγαν οι μεν, θα παρελάσουν και στρατός στη Θεσσαλονίκη και σχολεία σε όλη την Ελλάδα. «Oχι» έλεγαν οι δε, στη Θεσσαλονίκη θα παρελάσουν μόνο τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τελικά, επικράτησε το ΥΠΕΣ, διευκρινίζοντας ότι «όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτών» και πως λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό «οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας».

Μάλιστα. Με αξεσουάρ ανά χείρας, ρολόι και μάσκες, ξορκίζεται ο ιός. Μαζί και οι δυσάρεστες αποφάσεις. Γιατί ποιος θέλει να θυμώσει τους λάτρεις των παρελάσεων; Ακόμη και όσοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα υπάρξουν, αναπόφευκτα, συνέπειες, υποχωρούν μπροστά στο φάσμα των αντιδράσεων, αναμενόμενων ή ενδεχόμενων.

Η πραγματική «παρέλαση», εντέλει, δεν εμφανίζεται μόνο σε επετείους. Διασχίζει δεκαετίες τώρα, καμαρωτή καμαρωτή, όλη τη χώρα και βασίζεται σε μια ανομολόγητη συμφωνία: οι κυβερνώντες καμώνονται ότι δεν τη βλέπουν και οι παρελαύνοντες καμώνονται ότι συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή