Η νέα αστική εμπειρία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια οµάδα ξένων κατοίκων της Αθήνας, περπατούσαμε πρόσφατα από την Πανεπιστημίου έως την Ομόνοια. Και από εκεί μέσα από τη Ζήνωνος, τη Γερανίου, την Αναξαγόρα, φτάσαμε στην πλατεία Κοτζιά, ανηφορίσαμε τη Σταδίου, σταθήκαμε έξω από το Αττικόν και την Παλιά Βουλή. Αυτή η βουτιά στην αλήθεια της Αθήνας είχε ευεργετικές επιδράσεις, όχι τόσο στους συνοδοιπόρους μου, όσο σε εμένα τον ίδιο.

Αν και όσοι δεν είναι Ελληνες πάντα εντοπίζουν κάτι ενδιαφέρον σε ό,τι εμείς θεωρούμε ενδεχομένως κοινότοπο ή εξαιρετικά οικείο, η εμπειρία του αλληλοδανεισμού βλεμμάτων είναι πολύτιμη.

Θα μπορούσε να είναι και ένα μάθημα, αυτός ο περίπατος στην πόλη με διασταύρωση εμπειριών. Αλλωστε, η επαφή με την αθηναϊκή πραγματικότητα οδήγησε συχνά τη συζήτηση σε θέματα που απασχολούν όλους τους πολίτες του κόσμου. Τη διεύρυνση της εμπειρίας μέσα στις πόλεις και τη νεόκοπη ταυτότητα του πολίτη, που δεν θυμίζει αυτό που είχαμε στον νου μας στα τέλη του εικοστού αιώνα.

Από τον αισθητικό ιδεαλισμό του 19ου αιώνα, στα κτίρια της Τριλογίας, και το πρόταγμα του πεφωτισμένου έθνους, η επαφή με τις στρώσεις της μνήμης και τα επάλληλα βιώματα γύρω από την Ομόνοια ή την Αγίου Κωνσταντίνου έφερνε μπροστά μια πραγματικότητα. Παρά τις μαύρες τρύπες, τα πολλά υπό κατάρρευση κτίρια, την αίσθηση μιας πόλης σε βαθιά κρίση, με πολλές ερμηνείες και αιτίες, η γενική εντύπωση έκλινε προς την αποδοχή του δυναμισμού της Αθήνας, ως μιας πόλης με μεγάλη αφομοιωτική ικανότητα αλλά ταυτόχρονα και εξίσου ισχυρή μεταβατική διάσταση. Ειδικά γύρω από την Ομόνοια, με τα νέα ξενοδοχεία, σκέφτηκα την πρόσφατη συνέντευξη του Στάθη Καλύβα στον Λουκά Βελιδάκη στην Athens Voice, και τα αισιόδοξα, σχεδόν αιρετικά, μηνύματα για την άνοδο της Αθήνας τα επόμενα χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως επιχειρηματικές κινήσεις γύρω από την Ομόνοια δείχνουν επένδυση εμπιστοσύνης για το μέλλον της Αθήνας, αλλά σαφώς η επιτυχία της πόλης θα είναι η δημιουργική μείξη δραστηριοτήτων: τουρισμός, επιχειρηματικότητα, κατοικία, πολιτισμός, υπηρεσίες.

Αν η Αθήνα αποφύγει τον κίνδυνο να έχει πανάκριβες τιμές για τα διαμερίσματα του κέντρου, και γεννηθεί κύμα νέων κατοίκων, σε συνδυασμό με χίλιες δυο ακόμη παρεμβάσεις, τότε η αντίστοιχη βόλτα το 2025 θα είναι κάπως διαφορετική. Αν μη τι άλλο, θα λειτουργούν τα σινεμά της Σταδίου και ίσως τα τραύματα της δεκαετίας του 2010 να έχουν επουλωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή