Η νέα συμφωνία με τη Βρετανία

Η νέα συμφωνία με τη Βρετανία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Λονδίνο χθες και σήμερα στοχεύει στην ενίσχυση του πλέγματος άμυνας και ασφάλειας που η κυβέρνηση άρχισε να υφαίνει απ’ όταν η αιφνίδια και παράνομη σύναψη του τουρκολιβυκού μνημονίου ανέδειξε την έκταση και την αμεσότητα της τουρκικής επιθετικότητας. Το Μνημόνιο Κατανόησης περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας θα αφορά συνεργασία σε επιμέρους θέματα, μεταξύ αυτών της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.

Η συμφωνία δεν θα είναι αμιγώς αμυντική, όπως αυτές με ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα αποτελεί πλαίσιο για την εμβάθυνση των σχέσεων σε μεγάλο αριθμό τομέων τώρα που η Βρετανία έχει επιλέξει να βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τις διμερείς σχέσεις, αλλά θα αποτελεί και σημαντικό κομμάτι της διπλωματικής και αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας.

Οπως όλοι γνωρίζουμε, και ιδιαίτερα αυτήν τη σημαδιακή επέτειο για την Ελλάδα, οι σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας έχουν ξεχωριστή σημασία. Εκτός από τη μακρόχρονη συνύπαρξη και συμπόρευση των δύο λαών και της πολιτισμικής «ώσμωσής» τους, οι σημερινοί δεσμοί είναι ισχυρότατοι σε όλους τους τομείς. Το στοίχημα σήμερα είναι πώς οι δύο χώρες θα μπορέσουν να μετατρέψουν το Brexit σε κάτι που θα ωφελήσει και τις δύο και τη μεταξύ τους σχέση. «Η εν λόγω επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο είναι η δεύτερη σε διάστημα λίγων μηνών, γεγονός το οποίο υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο, την εποχή μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Πέρα από την παραδοσιακή σχέση, όμως, σημαντικός είναι και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Βρετανίας σε ζητήματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. δεν επαρκούν για την ασφάλειά μας, η Ελλάδα έχει ανάγκη τη συνεργασία με όσο περισσότερες χώρες γίνεται. Η Βρετανία, με τις εξαιρετικές υπηρεσίες πληροφοριών και τη διπλωματική και στρατιωτική ισχύ της, είναι πολύτιμος σύμμαχος. Αξιοσημείωτο είναι ότι, λόγω Brexit, το Λονδίνο δεν δεσμεύεται από την πολιτική της Ε.Ε. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ελλάδα και την Τουρκία και τις κινήσεις της στο κυπριακό ζήτημα.

Οπως επισήμανε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, η Βρετανία είναι «μια πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο». Από τη στιγμή που και η Αγκυρα επιδιώκει στενότερες σχέσεις με το Λονδίνο, η Βρετανία βρίσκεται σε θέση να επηρεάσει άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προοπτικές του Κυπριακού. Η θετική συμβολή σε αυτά τα ζητήματα θα ενίσχυε ακόμη περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας και, την ίδια ώρα, θα μείωνε την ένταση με την Τουρκία. Η ασφάλεια μιας χώρας δεν βασίζεται μόνο σε αμυντικές συμφωνίες, αλλά και στη δύναμη της φιλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή