Αξιοπρέπεια και προσφορά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούω προσεκτικά τις δηλώσεις πολιτικών και άλλων δημοσίων προσώπων για τη Φώφη Γεννηματά. Σχεδόν σε όλες υπάρχει αναφορά στον όρο «αξιοπρέπεια», και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο. Είναι λες και μνημονεύεται «κάτι» που απουσιάζει από τη δημόσια σφαίρα και πως ήρθε ο θάνατος ενός προσώπου –που διακρινόταν από το συγκεκριμένο στοιχείο– για να υπογραμμίσει την έλλειψή του. Οσο κι αν γνωρίζουμε καλά ότι η ζωή και η πολιτική έχουν τους δικούς τους κανόνες και ρυθμούς, που κατά περιόδους –όπως η τρέχουσα– χαρακτηρίζονται από την έλλειψη του στοιχείου της αξιοπρέπειας, οι συγκεκριμένες αναφορές μπορούν να αποδειχθούν αφετηρία επαναπροσδιορισμού στάσεων και επιλογών έστω και για λίγους. Θα είναι μια νέα αρχή.

Διαβάζω με ειλικρινή σεβασμό την επιθυμία της οικογένειας της Φώτης Γεννηματά, «αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου (kivotostoukosmou.org) και στο Χαμόγελο του Παιδιού (hamogelo.gr)». Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοιου περιεχομένου προτροπές και δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για την ύπαρξη ΜΚΟ που προσφέρουν κρίσιμο κοινωνικό έργο, καθώς και για την πολύ μεγάλη σημασία τής εκ μέρους μας ενίσχυσής τους. Σε τούτη τη χώρα και κυρίως σε αυτές τις εποχές της σκληρότητας ή και των έντονων κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών, η υπενθύμιση αυτού του πολύτιμου έργου και της αξίας της προσφοράς αναμφισβήτητα έχει μεγάλη σημασία και μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρυντικά στην κατεύθυνση της προσφοράς, έστω για λίγους. Θα είναι μια νέα αρχή.

Παρακολουθώ με δέος όσα λέγονται και γράφονται για την πολυετή «προσωπική μάχη» της Φώφης Γεννηματά με τον καρκίνο, αλλά και με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ως πολιτικός και ως μητέρα. Η σκέψη «τρέχει» σε όλους εκείνους, ευρύτερα γνωστούς ή και μη διάσημους, που δίνουν τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα με τον καρκίνο. Σε όλους εκείνους που βλέπουν σαν οάσεις παραδείσου όσα εμείς οι υπόλοιποι απαξιώνουμε συχνά σαν δεδομένα ή αυτονόητα. Σκέφτομαι τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» (elpida.org), αλλά και τους τόσους γονείς που βηματίζουν κάθε μορφής Γολγοθά. Στον κόσμο της διάχυτης σκληρότητας, η κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά συνάνθρωποί μας και η ανάπτυξη μηχανισμών αλληλεγγύης μπορούν να λειτουργήσουν σαν μια νέα αρχή.

Αυτή θαρρώ πως είναι η κορυφαία προσφορά της. Και τούτο μπορεί να είναι το Ευχαριστώ μας στη Φώφη Γεννηματά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή