Νίκος Καπραβέλος: Ανατολικά

Νίκος Καπραβέλος: Ανατολικά

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νίκος Καπραβέλος: Ανατολικά-1Η γιορτή είναι στυφή. Οι μέρες αυτές, που ήταν πάντοτε για τη Θεσσαλονίκη γιορτινές, σκιάζονται από την περυσινή έξαρση του ιού, που εκδηλώθηκε λίγες ημέρες μετά τις επετείους, αρχές Νοεμβρίου. Η φωνή του υγειονομικού συναγερμού είναι τώρα ένας γιατρός του πεδίου, ο διευθυντής της ΜΕΘ ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης, του «Παπανικολάου», ο Νίκος Καπραβέλος. «Ο εφιάλτης είναι εδώ», είπε προχθές, ενώ στις οθόνες έπαιζαν οι εικόνες των αλυσιδωτών ασπασμών στην εικόνα του Αγίου Δημητρίου.

Η κυβέρνηση, που έχει αναγνωρίσει την περυσινή ολιγωρία, δεν βλέπει φέτος τον ίδιο εφιάλτη. Η εικόνα που μεταφέρουν όσοι είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της πανδημίας είναι ότι το σύστημα υγείας δεν μονοπωλείται από τον κορωνοϊό – όπως πέρυσι. Το 2021 δεν είναι 2020. Φέτος η πλειοψηφία είναι θωρακισμένη. Στο ερώτημα αν επιβάλλονται νέα μέτρα, η απάντηση είναι κατηγορηματική: Το καλύτερο lockdown, λένε, είναι το εμβόλιο.

Τι θα πει αυτό; Καθοδηγεί πλέον σιωπηρά –ή σχεδόν σιωπηρά– την υγειονομική πολιτική το δόγμα τού «να μη σώσουν»;

Οχι ακριβώς. Το ενδεχόμενο νέων περιορισμών απορρίπτεται για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί δεν πρέπει να επιβληθούν. Εχει εκλείψει το ηθικοπολιτικό θεμέλιο που θα δικαιολογούσε οριζόντια μέτρα εις βάρος των ελευθεριών της εμβολιασμένης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και, δεύτερον, επειδή ακόμη κι αν τα μέτρα επιβάλλονταν, δεν θα απέδιδαν. Η κοινωνία έχει περάσει σε άλλο στάδιο. Οταν τα μπαρ είναι ανοιχτά, δεν μπορεί να κλείσεις τις εκκλησίες. Οι περιορισμοί θα έφερναν κοινωνική δυσαρέσκεια χωρίς υγειονομικό όφελος.

Ο εφιάλτης του 2020 και όσα (δεν) έχουν αλλάξει.

Αυτό το σκεπτικό μοιάζει να εξορθολογίζει –και να εξωραΐζει– το «να μη σώσουν»: Η πολιτεία έκανε ό,τι μπορούσε. Εχει πάρει ήδη μέτρα που βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο αυστηρότητας – αν εξαιρέσει κανείς τις ΗΠΑ και την Ιταλία.

Ομως η πειθώ της στατιστικής των ΜΕΘ –όπου σχεδόν όλοι οι νοσηλευόμενοι είναι ανεμβολίαστοι– έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδει. Γι’ αυτό και προαναγγέλλεται ότι θα υπάρξει εκστρατεία με sms, αλλά και καμπάνιες στοχευμένες στους θυλάκους των κοινοτήτων που αντιστέκονται.

Οταν και αυτό το κύμα της πανδημίας υποχωρήσει, η άμπωτη θα έχει αφήσει να χάσκουν ορισμένα πολύ ενοχλητικά ερωτήματα. Ενα από αυτά, που δεν διατυπώνεται ακόμη ευθέως, είναι γιατί οι απλοί γιατροί της οικογένειας δεν συνέβαλαν στο εμβολιαστικό εγχείρημα. Γιατί συμμετείχαν μόλις 200 στο πρόγραμμα του κρατικώς επιδοτούμενου εμβολιασμού;

Γιατί οι τοπικοί άρχοντες παρακολουθούν τις κοινότητές τους να μένουν απροστάτευτες σαν να μην τους αφορά ο κίνδυνος; Γιατί οι χαμηλότερες βαθμίδες του κλήρου αψήφησαν και αψηφούν επιδεικτικά την Ιεραρχία;

Και, στο τέλος, πάλι αυτό το κλισέ που επιμένει: Γιατί οι δείκτες των εμβολιαστικών επιδόσεων μας χωροθετούν πάλι εκεί, ανατολικά της λογικής;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή