90 χρόνια πριν στην «Κ» 1 – 10 – 1931

90 χρόνια πριν στην «Κ» 1 – 10 – 1931

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΥΝΕΚΡΟΣ: Επείγοντα τηλεγραφήµατα ληφθέντα εκ Κύπρου αναφέρουν περί πεισματώδους και πολυνέκρου συμπλοκής συναφθείσης μεταξύ Κυπρίων χωρικών και Αγγλων στρατιωτών, καθ’ ην εφονεύθησαν 15 άοπλοι Κύπριοι και ετραυματίσθησαν 50. Αι λεπτομέρειαι της συμπλοκής έχουν ούτως: Τα αποσταλέντα υπό του Αγγλου κυβερνήτου σερ Ρόναλντ Στορρς στρατεύματα προς κατάπνιξιν πάσης στασιαστικής εκδηλώσεως εις την ύπαιθρον χώραν συνήντησαν πανταχού ερρωμένην αντίστασιν εκ μέρους των αόπλων χωρικών. Η αντίστασις αύτη υπήρξε πράγματι απεγνωσμένη εις την περιφέρειαν Πηδαλίου. Οι Αγγλοι στρατιώται έχοντες σχετικάς διαταγάς του κυβερνήτου εξουσιοδοτημένου άλλωστε και διά του δημοσιευθέντος την πρωΐαν ανακοινωθέντος του υπουργείου των Αποικιών όπως πατάξη βιαίως πάσαν εκδηλωθησομένην αντίστασιν, επυροβόλησαν αγριώτατα εναντίον των αόπλων χωρικών χρησμοποιήσαντες και πολυβόλα. Εις την επακολουθήσασαν συμπλοκήν καθ’ ην οι Κύπριοι χωρικοί ως μόνα όπλα των εχρησιμοποίουν πέτρας και σανίδας, εφονεύθησαν δεκαπέντε και ετραυματίσθησαν πεντήκοντα. Δέκα Αγγλοι στρατιώται ετραυματίσθησαν εκ των ριπτομένων λίθων.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΙΑ: Τηλεγραφούν εκ Μόσχας ότι η σοβιετική κυβέρνησις παρέσχεν οδηγίας εις τον εν Τόκιο πρεσβευτήν της όπως επιστήση την προσοχήν του Ιάπωνος επί των Εξωτερικών υπουργού επί του γεγονότος ότι μια περαιτέρω ενέργεια της Ιαπωνίας εις την Βόρειον Μαντζουρίαν και ιδιαιτέρως εις την ζώνην των κινεζικών ανατολικών σιδηροδρόμων, θα ήγεν εις επιδείνωσιν της πολιτικής καταστάσεως. Ο Ρώσσος πρεσβευτής ενετάλη επίσης υπό της κυβερνήσεώς του να δηλώση ότι η Ρωσσία αποδίδει ιδιαιτέραν σπουδαιότητα εις το ζήτημα της διατηρήσεως του σημερινού καθεστώτος του διέποντος την διοίκησιν των ανατολικών κινεζικών σιδηροδρόμων.

ΚΑΦΕΣ: Το Ινστιτούτο του Βραζιλιανού καφέ ηρνήθη να διαπραγματευθή μετά της σοβιετικής κυβερνήσεως την πώλησιν δύο εκατομ. σάκκων καφέ φοβούμενον ότι τα σοβιέτ θα εχρησιμοποίουν την μεγάλην αυτήν ποσότητα προς ενέργειαν ντάμπινγκ του καφέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή