Οικονομίες ενωθείτε, να σώσετε τις αλυσίδες σας!

Οικονομίες ενωθείτε, να σώσετε τις αλυσίδες σας!

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη σε όλο τον κόσμο, καθώς ελλείψεις και υψηλότερες τιμές πλήττουν την παραγωγή και την κατανάλωση, από την αγορά παιχνιδιών έως την αυτοκινητοβιομηχανία και τα εθνικά συστήματα υγείας. Η εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων σε ένα κομμάτι της οικονομίας που έως τώρα ήταν αόρατο για τους περισσότερους από εμάς, υπογραμμίζει ότι και πριν από την πανδημία, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν στα όριά της. Η πρακτική του εφοδιασμού της «τελευταίας στιγμής» στην παραγωγή και στη μεταφορά προϊόντων λειτουργούσε προς όφελος όλων, κρατώντας χαμηλό το κόστος. Εως τη στιγμή της κρίσης. Η πανδημία έπληξε την παραγωγή και τις μεταφορές, ενώ η ζήτηση από καταναλωτές αυξήθηκε, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, που μπορεί να συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμη. Ετσι συντηρείται η αβεβαιότητα, οδηγώντας σε νέα προβλήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε συνάντηση με τους ηγέτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, Ν. Κορέας και Βρετανίας, μεταξύ άλλων, την Κυριακή, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 στη Ρώμη.

Η συνάντηση είχε στόχο την καλύτερη συνεννόηση ώστε να λυθούν προβλήματα στην παραγωγή και μεταφορά προϊόντων, και να αποφευχθούν παρόμοια στο μέλλον. Ηταν άλλη μία απόδειξη ότι οι μεγάλες προκλήσεις –η κλιματική κρίση, η πανδημία, η μαζική μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα κ.ά.– μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνεννόηση και συνεργασία. «Τώρα που είδαμε πόσο ευάλωτες είναι αυτές οι εφοδιαστικές αλυσίδες, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση», επισήμανε ο Μπάιντεν. Ενώ τα περισσότερα δίκτυα είναι ιδιωτικά, πρόσθεσε, «οι κυβερνήσεις μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να εντοπίζουν κινδύνους στις εφοδιαστικές αλυσίδες και να συντονίζουν τις κινήσεις διαφόρων παραγόντων για να αντιμετωπίσουν τις απειλές». Οι ΗΠΑ θα διοργανώσουν συνάντηση των εμπλεκομένων (κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, μεταφορείς κ.ά.) στις αρχές του νέου έτους, με στόχο τη διαμόρφωση αλυσίδων εφοδιασμού και διανομής που να μη βασίζονται σε περιορισμένες πηγές πρώτων υλών και προϊόντων, να είναι ασφαλείς εναντίον επιθέσεων, και να είναι «βιώσιμες». «Να στηρίζουν την αξιοπρέπεια και τη φωνή των εργαζομένων και να ευθυγραμμίζονται με τους στόχους μας όσον αφορά το κλίμα», εξήγησε ο Μπάιντεν.

Η συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι μέρος της στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου, καθώς θέλει να επιβεβαιώσει τον ηγετικό ρόλο της χώρας του με όρους που υπογραμμίζουν τη θέλησή του να στηρίξει τους εργαζομένους στις ΗΠΑ και αλλού με κυβερνητικά προγράμματα. Ετσι, η εμπλοκή κυβερνήσεων στη ροή αγαθών και προϊόντων είναι μια παραδοχή ότι η ελεύθερη αγορά χρειάζεται ρύθμιση και παρεμβάσεις. Τα κριτήρια «βιωσιμότητας» που προσθέτει ο Μπάιντεν πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης εναντίον της Κίνας, η οποία εδώ και χρόνια κατασκευάζει τις δικές της εφοδιαστικές αλυσίδες, τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού». Είναι βέβαιο ότι και η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή