Γαλάζια και ροζ ιατρεία;

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προηγούμενη πρόταση του κ. Αλέξη Τσίπρα, περί υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, είχε κάποιο πολιτικό νόημα. Και αυτό διότι, μπορεί τα επιστημονικά πορίσματα να είναι μοναδικά και αδιαμφισβήτητα, η αξιοποίησή τους όμως δύναται να διαφέρει, επειδή μαζί με αυτά συνυπολογίζονται και άλλες παράμετροι, αποκλειστικώς πολιτικές. Υπάρχει κατ’ αρχάς η οικονομία, και η στάθμισή της με τα κρούσματα μπορεί να είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο, πόσο δε μάλλον από κόμμα σε κόμμα.

Ξέρουμε βεβαίως ότι η Αριστερά συνθηματολογεί «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», αλλά δεν έχει πει τίποτε για τις ζημίες. Και μια οικονομία ανενεργή επί μακρόν σωρεύει πολλές ζημίες στα κρατικά ταμεία, κάτι που σημαίνει να μην υπάρχουν χρήματα ούτε για τις ΜΕΘ που έχουμε· χρήματα που, ως γνωστόν (ακόμη πλέον και στον ΣΥΡΙΖΑ), δεν γεννώνται «με έναν νόμο κι ένα άρθρο». Πάντως, επ’ αυτού μπορεί να γίνει πολιτική αντιπαράθεση, έστω με τον τρόπο –κλάψα κι εξέγερση– που αντιπαρατίθεται όλα τα χρόνια η Αριστερά.

Η πρόταση όμως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τη δημιουργία «επιστημονικής επιτροπής με πρόσωπα κοινής αποδοχής» (30.10.2021), τι νόημα έχει; Από τα «μπλε και πράσινα καφενεία» περάσαμε στα «γαλάζια και ροζ ιατρεία»; Ή μήπως έχουμε πάει ακόμη πιο πίσω, στην εποχή Λισένκο, όταν υπήρχε η κομμουνιστική και η… «καπιταλιστική βιολογία» με αποτέλεσμα να καταστραφεί επί πολλά χρόνια η σοβιετική αγροτική παραγωγή; Θα καταλαβαίναμε να υπήρχε μια τέτοια πρόταση από κάποιους ψεκασμένους που πιστεύουν ότι μια άλλη, «εναλλακτική ιατρική» είναι εφικτή, η οποία δήθεν καταπολεμά τον ιό με μαντζούνια και δροσοσταλίδες, αλλά όχι από ένα κόμμα που ανήκει στον κορμό της παράδοσης του Διαφωτισμού. Εξάλλου ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει. Το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση «που αγνοεί τις συστάσεις των ειδικών» ή οι ειδικοί που δίνουν λάθος συμβουλές;

Το πρόβλημα δεν είναι μόνον αυτό που είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη Βουλή, ότι δηλαδή «πρόσβαλε 33 επιστήμονες που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους» (1.11.2021). Τόσα και τόσα έχουν ακούσει οι άνθρωποι και πρέπει να έχουν αποκτήσει αντισώματα στην οχλαγωγία· εδώ τους δέρνουν και αυτοί δεν καταθέτουν καν μήνυση. Το θέμα είναι ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις δίνουν επιχειρήματα στους αντιεμβολιαστές ότι «όλα είναι στημένα»· μη μιλήσουμε για την επαναλαμβανόμενη επισήμανση του κ. Τσίπρα ότι «ήδη στις ΜΕΘ ένα 14% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας».

Δεν γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το μπλέντερ των ψεκασμένων όλα τα αλέθει για να φτιάξει τη συμπαντική συνωμοσία; Δεν κατανοούν ότι άλλο είναι να αντιπολιτεύεται κάποιος την κυβέρνηση –που είναι και η δουλειά τους– και άλλο την επιστημονική πραγματικότητα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή