Νίκος Φίλης: Νεφέλες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νίκος Φίλης: Νεφέλες-1Ας πούμε ότι, ναι, όντως είμαστε ήδη εκεί που δεν θέλαμε ποτέ να επιστρέψουμε. Ούτε η πείρα (λαθών) δύο πανδημικών ετών, ούτε ο υπερδιπλασιασμός των κλινών εντατικής θεραπείας, ούτε η ψηφιακώς ανεπίληπτη οργάνωση του εμβολιασμού μπόρεσαν να αποτρέψουν την επανάληψη της περσινής έξαρσης στον Βορρά. Τα νέα εργαλεία διοίκησης αποδείχτηκαν ανίσχυρα έναντι των θυλάκων της παλιάς κουλτούρας.

Ας πούμε ότι όλα αυτά αποδείχΘηκαν μερικώς ατελέσφορα, αφήνοντας την κυβέρνηση με άδεια την υγειονομική της φαρέτρα. Απόδειξη ότι δεν είχε χθες κανένα νέο μέτρο να προτείνει, παρά την επίταση των μέτρων που έχει ήδη λάβει. «Οι ποινές αναβαθμίζονται», σύμφωνα με το γλωσσικό στρες του υπουργού Υγείας. Αφού δεν μπορέσαμε να κάμψουμε την απροθυμία των ανεμβολίαστων, επιχειρούμε, για μία ακόμη φορά, να περιορίσουμε κάπως πιο «αναβαθμισμένα» την κινητικότητά τους.

Η κυβέρνηση κουράστηκε. Δεν έχει ιδέες. Η αντιπολίτευση μήπως; Εχει κάτι να πει πέρα από το να διεκτραγωδεί καταγγελτικώς την υποτροπή;

Χρειάζεται, λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να οριστεί μια νέα επιτροπή επιστημόνων «κοινής αποδοχής» για να χαράξει εκείνη την πολιτική. Δεν έχουμε ιδέα, παρά μόνο την πιο δοκιμασμένη: Να φτιάξουμε μια επιτροπή για ιδέες. Υπάρχουν, αλήθεια, επιστήμονες με λόγο στη δημόσια υγεία που δεν έχουν την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ; Κι αν ναι, ποιοι; Ολοι; Μερικοί;

Εχει η αντιπολίτευση ιδέες για την πανδημία;

Χρειάζεται, λέει και ξαναλέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυση του ΕΣΥ. Σε ποια κλίμακα; Πόσες χιλιάδες κλίνες ΜΕΘ πρέπει να έχει σε λειτουργία η χώρα; Πόσους πρέπει να μπορεί να νοσηλεύσει;

Χρειάζεται, λέει ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος, ένα συνολικό restart σε όλα τα επίπεδα. Ακούγεται ωραίο, μέσα στην αοριστία του. Τόσο ωραίο, όπως η επωδός ότι για τους αμετάπειστους του εμβολιασμού χρειάζεται «πειθώ». Σαν να λέμε ότι για τον άρρωστο χρειάζεται η υγεία.

Το πόσο φτηνά είναι αυτά τα ευχολόγια, αποδεικνύεται από τη σύγκριση με τη μοναδική πρόταση που διατυπώθηκε από συριζαϊκά χείλη, χωρίς να χαθεί στις νεφέλες της δημαγωγίας: Ο Νίκος Φίλης πρότεινε, ως κίνητρο για την τρίτη δόση, να λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στους επτά μήνες. Ετσι θα βοηθηθεί ουσιαστικά η εκπλήρωση του πιο ζωτικού στόχου για τη δημόσια υγεία: Τουλάχιστον να μην υποχωρήσει το επίπεδο ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί.

Σαν να έχει επίγνωση της κομματικής νόρμας, ο Φίλης αναγνωρίζει εκ προοιμίου ότι η πρόταση «ίσως δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής». Σαν να νιώθει την ανάγκη να πει ότι η αγωνία για τη δημόσια υγεία δεν συμβιβάζεται με την αγωνία για τις δημοσκοπήσεις.

Αν έχει κάτι παραπλεύρως αποδειχΘεί στην πανδημία, είναι ότι καμία υγειονομική αντιπολίτευση –καμία σπέκουλα επί διασωληνωμένων ασθενών και αποσωληνωμένων σορών– δεν είναι «δημοφιλής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή