Υπάρχει άβατο για τα νέα μέτρα…

Υπάρχει άβατο για τα νέα μέτρα…

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μειονεκτήματα των αυστηρότερων νέων μέτρων της κυβέρνησης κατά της διασποράς του κορωνοϊού –οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πρόσβαση σε λιανεμπόριο, κέντρα διασκέδασης, τράπεζες, κομμωτήρια με μοριακό τεστ ή rapid– είναι πως δεν μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα στην πράξη, αφού δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν τα πιστοποιητικά.

Ο χθεσινός κοπετός σχετικά με τα μέτρα θα κατέληγε σε μία ακόμη ευκαιρία για πασατέμπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν η απόφαση της κυβέρνησης για την εξαίρεση των κλειστών ναών από τα μέτρα δεν αποτελούσε μία σαφώς πολιτική επιλογή. Συνιστά πολιτική που θολώνει τη γραμμή ανάμεσα στον επιστημονικό λόγο υπέρ της σημασίας των εμβολίων και στις θεωρίες συνωμοσίας για τυχόν κινδύνους τους, την ίδια στιγμή που όλοι τονίζουν ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Η εξαίρεση των ναών από τα αυστηρότερα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων πλήττει ένα ουσιώδες σκέλος της εθνικής εκστρατείας υπέρ των εμβολιασμών. Αλλωστε, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που συμπεριλαμβάνονται σε ευπαθείς ομάδες, είναι οι περισσότεροι πιστοί που αποζητούν απάγκιο στις εκκλησίες.

Το δίλημμα που, σχηματικά μεν αλλά αβίαστα, προκύπτει –«ο κορωνοϊός κολλάει μέσα στο κομμωτήριο αλλά όχι μέσα στον ναό;»– είναι απολύτως θεμιτό να τεθεί από τους πολίτες όταν ο υπουργός της κυβέρνησης Αδωνις Γεωργιάδης διακηρύσσει ότι «δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται η θρησκεία και η πίστη με κάποιον πολίτη που θέλει να πάει σε εμπορικό κατάστημα ή σε κομμωτήριο». Στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό χρεώνονται τέτοιες απόψεις όπως του κ. Γεωργιάδη, οι οποίες παραπέμπουν στην εγκαθίδρυση ενός νέου είδους θεοκρατικού κράτους στη χώρα. Ο σεβασμός στη θρησκεία, όπως νοείται από τα κοσμικά κράτη, δεν σχετίζεται με το… ελευθέρας σε κάθε είδους φαντασιοπληξίες, όπως αυτές τροφοδοτούνται από κύκλους πέριξ της Εκκλησίας. Εξάλλου, το Σύνταγμα στο άρθρο 13 ορίζει σαφώς ότι «η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός», αλλά και ότι «κανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το κράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους». Η εξαίρεση των ναών από τα αυστηρότερα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων οδηγεί σε ένα θεσμικό κρας τεστ εν μέσω πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή