Ο σκοτεινός κόσμος των αντιεμβολιαστών

Ο σκοτεινός κόσμος των αντιεμβολιαστών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι στους δέκα Ελληνες που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν ισχυρίζονται ότι τίποτα δεν θα τους μεταπείσει – ούτε περισσότερη ενημέρωση από επιστήμονες, ούτε άνθρωποι της θρησκείας, ούτε φίλοι και συγγενείς, ούτε αν ήταν υποχρεωτικό για τη δουλειά τους. Με άλλα λόγια, το 56% των αρνητών του εμβολίου γυρίζει την πλάτη στο σύνολο της κοινωνίας. Σε ποιο σκοτεινό κόσμο ζουν αυτοί οι συμπολίτες μας; Σε τι ακριβώς αντιστέκονται; Θα μπορέσει κανείς να τους μεταπείσει;

Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ υπολογίζει τους αρνητές σε 7% του συνόλου του πληθυσμού. Μας επιτρέπει να ξεχωρίσουμε τον σκληρό πυρήνα απ’ όσους θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη. Δείχνει ότι στην καρδιά του προβλήματος υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης: ο ζηλωτής δεν πιστεύει όσα λένε οι πολλοί, ενώ εμπιστεύεται σε υπέρμετρο βαθμό όσα θέλει να πιστέψει. Εχει αποφασίσει τι πιστεύει. Αδιαφορεί για κυβερνητικά μηνύματα και «αστικά» μέσα ενημέρωσης.

Το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα επιτρέπουν στον μεμονωμένο ακραίο να αισθάνεται ότι πρωταγωνιστεί σε σημαντική υπόθεση. Ετσι, ένα κίνημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ισχύ. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να κλονιστεί η σιγουριά, η αυτοπεποίθηση που καλλιεργεί το Διαδίκτυο. Κοινωνικά δίκτυα οφείλουν να επισημαίνουν επικίνδυνες αναρτήσεις, να παραπέμπουν ευθέως σε πηγές υπεύθυνης ενημέρωσης. Αυτό ίσως βοηθήσει όσους πράγματι ανησυχούν για την ασφάλεια των εμβολίων, όχι όσους θεωρούν την ενημέρωση μέρος της συνωμοσίας εναντίον τους. Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχονται οι πηγές της παραπληροφόρησης. Η αρχή έγινε με την έρευνα σε ιστοσελίδες και λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα για διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι άνθρωποι συντηρούν ιστοσελίδες, ή αγοράζουν μεγάλες ποσότητες μπογιάς για να γράψουν αντιεμβολιαστικά συνθήματα στα πλάγια επαρχιακών δρόμων, χωρίς οικονομικό όφελος ή στήριξη. Το κίνημα συγκεντρώνει ανθρώπους από ετερόκλητους χώρους, όλοι μαζί όμως αποκτούν δύναμη. Πιθανώς θα υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης που ενθαρρύνουν την απορρύθμιση της κοινωνίας, είτε για οικονομικούς είτε για πολιτικούς σκοπούς. Είναι απαραίτητο αυτό να φανεί.

Το ισχυρότερο μέτρο, όμως, θα ήταν να προβάλλεται κάθε μέρα, με κάθε μέσο, κάθε θάνατος που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οσο και να επιμένει κανείς στο ψέμα, όσο και να το πιστεύει, η αλήθεια είναι αμείλικτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή