Πολιτική η στόχευση

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ώστε η είσοδος στους ναούς να επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με rapid test δεν έχει καμία σχέση με αντικληρικαλισμό ή με μέτωπο εναντίον της Εκκλησίας. Αν ήθελε ο Αλ. Τσίπρας να συγκρουσθεί με την Εκκλησία, θα το έκανε όταν κυβερνούσε. Απεναντίας, απομάκρυνε από το υπουργείο του ιστορικό στέλεχος του κόμματος όταν θέλησε να αντιπαρατεθεί με την Εκκλησία. Είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός δεν επιθυμεί μια τέτοια αντιπαράθεση, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Θυμάμαι στη δεκαετία του ’70 τον Λεωνίδα Κύρκο να λέει πως η Εκκλησία είναι ένας πανίσχυρος οργανισμός, καθώς κάθε Κυριακή, πρωί πρωί, εκατομμύρια πολίτες συρρέουν αυτοβούλως –ουδείς τους ωθεί παρά μόνον η πίστη τους– στους ναούς για να εκκλησιασθούν. Ως εκ τούτου αποτελεί μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη, που όπως φάνηκε και από τη μάχη των ταυτοτήτων μπορεί και κινητοποιεί εκατομμύρια πολίτες.

Αυτά είναι γνωστά και στον Αλ. Τσίπρα και εξ αυτού του λόγου η αποπομπή του κ. Ν. Φίλη. Σήμερα, με την τροπολογία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να απομονώσει πολιτικά την κυβέρνηση. Δεν έχει σκοπό να πλήξει την Εκκλησία. Προσπαθεί να αποκόψει, με αφορμή την πανδημία, τη Νέα Δημοκρατία από το φιλελεύθερο – μεταρρυθμιστικό ακροατήριό της, που με κριτήριο τον ορθό λόγο αδυνατεί να κατανοήσει γιατί εξαιρούνται οι ναοί από τα μέτρα που ισχύουν για τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους. Ταυτοχρόνως επιδιώκει μέσα στη Βουλή να σπάσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο εφόσον αυτή την τροπολογία την υπερψηφίσει το ΚΙΝΑΛ και δευτερευόντως τα λοιπά «προοδευτικά» κόμματα.

Από την άλλη πλευρά, αν τυχόν η κυβέρνηση υιοθετήσει, εν όλω ή εν μέρει, την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πρόβλημα με το συντηρητικό ακροατήριό της, με το οποίο ούτως ή άλλως οι σχέσεις της δοκιμάζονται τον τελευταίο καιρό. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα πρέπει, επί του συγκεκριμένου ζητήματος, να βαδίσει σε τεντωμένο σχοινί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αμφισβητήσει την κεντρώα μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία της και δεν θα είναι και η τελευταία. Η χθεσινή εγκύκλιος – προτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος φαίνεται να προσφέρει μια προσωρινή διέξοδο στην κυβέρνηση, όμως είναι άγνωστο το εύρος της υλοποίησής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή