Πύργοι πάνω σε e-άμμο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ένας κόσμος στον οποίο δεν έχεις θέση αν δεν είσαι νέος, ευειδής, μοδάτος. Αν έχεις ρυτίδες ή κυτταρίτιδα, στραβά δόντια ή μεγάλη μύτη, αν είσαι παχύσαρκος και, γενικά, αν δεν χωράς στο καλούπι του επικρατούντος προτύπου ομορφιάς, καλό είναι να μην εμφανίζεσαι σε αυτόν με τα κουσούρια σου, από τη στιγμή, μάλιστα, που έχεις τη δυνατότητα να τα κρύψεις. Μέσα από ποικίλα φίλτρα και εφαρμογές τα πόδια λεπταίνουν, τα μάτια γίνονται αμυγδαλωτά και με πυκνές βλεφαρίδες, το θαμπό δέρμα αποκτά λάμψη. Δεν έχει σημασία πώς είσαι στην πραγματικότητα, άλλωστε· πώς φαίνεσαι στους άλλους μετράει μόνο.

Αυτός ο κόσμος, μολονότι δεν είναι αληθινός, απτός, αλλά ψηφιακός, επηρεάζει τον πραγματικό κόσμο. Αν τον χειριστείς έξυπνα κι αν βοηθήσουν και οι συγκυρίες, θα σου εξασφαλίσει όχι μόνον αναγνωρισιμότητα αλλά και αρκετά χρήματα. Φτάνει να ρίχνεις καύσιμο στη μηχανή του με βίντεο και φωτογραφίες σέξι, τρυφερά, αποκαλυπτικά, αστεία – να προσφέρεις, δηλαδή, τον εαυτό σου ως αντικείμενο παρατήρησης πίσω από την κλειδαρότρυπα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τάσος Ξιαρχό δεν κόπιασε και πολύ να γίνει κομμάτι αυτού του κόσμου. Χάρη στη συμμετοχή του σε τηλεοπτικά ριάλιτι και στην εκκεντρική εμφάνισή του γρήγορα κέρδισε χιλιάδες followers, μαζί με τον τίτλο του influencer. Επειτα ήρθαν οι μαρκετίστες και οι διαφημίσεις προϊόντων. Μόνο που στο ψηφιακό σύμπαν όσο εύκολα χτίζονται οι πύργοι της ματαιοδοξίας και του κέρδους, τόσο εύκολα γκρεμίζονται. Το βίντεο που ανάρτησε χλευάζοντας μια εύσωμη κοπέλα για τα κιλά της, δείχνοντας μάλιστα το πρόσωπό της, αρκούσε για να μετατρέψει τον θαυμασμό και την αποδοχή σε θυμό και κατακραυγή. Tο κοινό του σκόρπισε και η θύελλα αντιδράσεων οδήγησε τον ίδιο σε απόπειρα αυτοκτονίας…

Λυπηρά όλα αυτά. Ιδιαίτερα επειδή ο 29χρονος χορογράφος, κατά δήλωσή του, έχει βιώσει μπούλινγκ και κακοποίηση στα παιδικά του χρόνια. Τα βιώματά μας, όμως, εξηγούν ώς ένα βαθμό τις πράξεις μας, δεν τις δικαιολογούν όταν το θύμα γίνεται θύτης.

Ας μην κατασπαράξουμε τον Ξιαρχό, έκανε απλώς ένα λάθος, θα πουν κάποιοι και σωστά. Το πρόβλημα είναι αλλού: ότι νόμιζε πως είχε την εξουσία να κατασπαράξει ο ίδιος, ως «επώνυμος», μια «ανώνυμη» γυναίκα που έτυχε να κάθεται στο διπλανό τραπέζι. Και δεν πήρε μόνος του αυτή τη δύναμη· του την έδωσαν οι ακόλουθοί του. Την επόμενη φορά που θα πατήσετε like ή follow, λοιπόν, θυμηθείτε το.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή