Αστερίσκοι σε μέτρα, ανεφάρμοστες τροπολογίες

Αστερίσκοι σε μέτρα, ανεφάρμοστες τροπολογίες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αρχή της πανδημίας, η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων είχε αστερίσκους όσον αφορά την Εκκλησία. Το τελευταίο που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση, θα ήταν μια σύγκρουση. Η καθιέρωση της πολιτικής ορολογίας «Δεξιά του Κυρίου» και «Αριστερά του Κυρίου» δείχνει ότι την επιλογή της συμπόρευσης με την Εκκλησία ακολούθησαν, με μικρές εξαιρέσεις, όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από το ιδεολογικό πρόσημό τους.

Και στα τελευταία μέτρα, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, οι αστερίσκοι σχετικά με τους χώρους θρησκευτικής λατρείας παρέμειναν. Εξαιρέθηκαν από το μέτρο επίδειξης πιστοποιητικού από τους εισερχομένους. Σε μερίδα της κοινής γνώμης αυτό προκάλεσε αντίδραση, δεδομένης της διάχυτης εντύπωσης ότι σημαντικό ποσοστό του σταθερού εκκλησιάσματος είναι ανεμβολίαστοι. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αντιλαμβανόμενοι ότι η εξαίρεση από τα μέτρα μπορεί να γίνει αντικείμενο κριτικής, έσπευσαν να καλέσουν ιερείς και ποίμνιο να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού και να προτρέψουν σε εμβολιασμό και διενέργεια τεστ τους πιστούς. Βεβαίως, η αντίφαση ανάμεσα στην τοποθέτηση της εκκλησιαστικής ηγεσίας και σε ιεράρχες που κατεβάζουν τις μάσκες από πιστούς για να τους επιτρέψουν να προσκυνήσουν ή σε ιερείς που τοποθετούνται από άμβωνος κατά του εμβολιασμού, είναι επίσης καταγεγραμμένη.

Η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τη στάση της, επικαλείται τη δυσκολία συνεχούς ελέγχου σε χώρους που παραμένουν ανοιχτοί όλη μέρα, για την προσέλευση πιστών. Θα μπορούσε, βεβαίως, να προβλεφθεί έλεγχος για τις κυριακάτικες λειτουργίες, για παράδειγμα, όπου διαπιστωμένα υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση ασπάσθηκε το δόγμα της μη σύγκρουσης με την Εκκλησία –ο κ. Νίκος Φίλης έχει να πει πολλά γι’ αυτό–, έσπευσε να αξιοποιήσει την αντίδραση σε μερίδα της κοινής γνώμης για να επανατοποθετηθεί όσον αφορά ένα πιο προοδευτικό πρόσημο σε σχέση με την Εκκλησία. Κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει την είσοδο στους χώρους λατρείας με την επίδειξη πιστοποιητικού.

Βεβαίως, επειδή ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί σύγκρουση με την Εκκλησία και με το εκκλησίασμα, η τροπολογία περιλαμβάνει και ένα δεύτερο σκέλος. Για τη διευκόλυνση των πιστών να μεριμνήσει άμεσα ο ΕΟΔΥ και να εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι από υπαλλήλους του ΕΟΔΥ ή από ιδιώτες γιατρούς, πλησίον των χώρων λατρείας. Εξω από κάθε εκκλησία, δηλαδή, να στηθεί ένα διαγνωστικό κέντρο, ώστε οι προσερχόμενοι πιστοί να μπορούν άμεσα να λάβουν το αναγκαίο πιστοποιητικό, προκειμένου με αυτό να εισέλθουν στη συνέχεια στην εκκλησία. Με δεδομένη τη συνεχή λειτουργία των λατρευτικών χώρων, θα πρέπει, σύμφωνα με την πρόταση, να λειτουργούν συνεχώς και τα «εκκλησιαστικά» διαγνωστικά κέντρα. Είναι αυτό ρεαλιστικό και εφικτό; Δεν έχει σημασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε, πλεονέκτημα κάθε αντιπολίτευσης είναι ότι μπορεί να καταθέτει προτάσεις, που δεν έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή