Πλατεία – πλατεία, χωριό – χωριό

Πλατεία – πλατεία, χωριό – χωριό

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερώτημα πόσο μπορεί να επηρεάσουν οι πολιτικοί με τη στάση τους τον εμβολιασμό, δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Υπάρχουν όμως δηλώσεις που γίνονται δεκτές με ανακούφιση, και αυτό έχει τη σημασία του. Οπως η χθεσινή, της κ. Ντόρας Μπακογιάννη που χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Νίκου Φίλη εξαιρετική και σωστή, τονίζοντας ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκει ο καθένας, αφού ο στόχος είναι κοινός. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει προ ημερών να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά το εξάμηνο, για όσους δεν πάνε να κάνουν την τρίτη δόση. Μάλιστα, η βουλευτής της Ν.Δ. κάλεσε τον κ. Φίλη να βγουν «πλατεία – πλατεία, χωριό – χωριό», επιχειρώντας διά της πειθούς να εξηγήσουν στον κόσμο τα οφέλη του εμβολιασμού.

Και ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση του Ν. Φίλη. Παρόμοια συζήτηση δε, έχει ξεκινήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην απογοητευτική και πολύ κατώτερη των περιστάσεων εικόνα πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στα θέματα της πανδημίας, η συναίνεση φαντάζει σαν μικρή ρωγμή σε αυτό το τείχος επικοινωνιακών ελιγμών, ημίμετρων και αναδιπλώσεων που αν δεν αφορούσαν στην υγεία εκατομμυρίων πολιτών, θα ήταν απλώς ρουτίνα.

Οσο ορατά είναι τα κίνητρα των χειρισμών (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης) τόσο μια πρωτοβουλία που καλεί σε συστράτευση «πλατεία – πλατεία» μπορεί να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, να κάμψει, τουλάχιστον, όσους δεν έχουν προσχωρήσει στο βασίλειο της παράνοιας και της βλακείας.

Η δημόσια συμπόρευση πολιτικά «αντιπάλων», αλλάζει προς στιγμήν το ρεπερτόριο δηλώσεων/αντιδηλώσεων. Εκπέμπει μήνυμα κρισιμότητας και σοβαρότητας, εκσυγχρονίζει τον πολιτικό λόγο, τον ξεκολλάει από το βαλτώδες συνονθύλευμα του κομματικού ακροατηρίου.

Ποιος αμφιβάλλει ότι αν εμφανιστούν μαζί η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Φίλης, για να μιλήσουν για τον εμβολιασμό, και το παράδειγμά τους μιμηθούν κι άλλοι, κάτι καλό θα προκύψει από τον αιφνιδιασμό.

Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα λάβει τέλος «όταν ο κόσμος επιλέξει να την τερματίσει», καθώς «είναι στο χέρι μας και έχουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε». Κομμάτι του «κόσμου» είναι και οι πολιτικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή