Οι πατάτες του Καποδίστρια και τα εμβόλια

Οι πατάτες του Καποδίστρια και τα εμβόλια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκλοφορεί εδώ και μήνες ως ανέκδοτο, αλλά στη χώρα της παραδοξότητας ίσως να ήταν μια κάποια λύση. Για να πεισθούν, λέει, οι πάσης φύσεως ψεκασμένοι αρνητές του εμβολίου πρέπει να εφαρμοσθεί η μέθοδος Καποδίστρια με την πατάτα. Η ιστορία θέλει τον κυβερνήτη να βάζει φρουρούς για να προστατεύσει από κλοπές τα πρώτα φορτία πατάτας. Οσο τις μοίραζε δωρεάν ουδείς από τους πεινασμένους έδειχνε ενδιαφέρον, αλλά όταν θεώρησαν πως πρόκειται για κάτι πολύτιμο έσπευσαν να τις προμηθευθούν. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και για τα εμβόλια που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και τα σνομπάρουν οι λογής λογής αρνητές.

Σοβαρά μιλώντας, όμως, θα μπορούσε πέραν της αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που ισχύουν να αποφασισθούν ακόμη πιο σκληροί κανόνες, ώστε να καταστεί απολύτως σαφές πως όποιος δεν σέβεται τη ζωή θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην καθημερινότητά του και στο πορτοφόλι του. Για παράδειγμα, όλοι οι αμειβόμενοι από το κράτος χάνουν αμέσως τον μισθό τους αν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν πράξουν το αυτονόητο. Δεν πρόκειται για καμιά επινόηση, αφού το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ακόμη πιο αυστηρά θα μπορούσε να επιβληθεί η απώλεια της κοινωνικής ασφάλισης για όσους αρνούνται τον εμβολιασμό και εν συνεχεία ασθενούν από τον ιό, καλύπτοντας το κόστος νοσηλείας από την τσέπη τους. Μοιάζει παράλογο και απάνθρωπο, ενδεχομένως δε και αντισυνταγματικό, αλλά πώς αλλιώς να αντιμετωπίσει κανείς όσους συνειδητά από την εμμονή τους σπέρνουν τον θάνατο.

Οι ευχές και οι συστάσεις αποδεικνύονται αναπο-τελεσματικές και οι απαγορεύσεις στους ανεμβολίαστους ανεπαρκείς για τον περιορισμό της πανδημίας.

Αν συνειδητοποιήσουμε ότι γύρω μας κυκλοφορεί μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, οφείλουμε κάτι να κάνουμε όλοι μας, αλλά πρωτίστως η πολιτεία με τα εντεταλμένα όργανά της. Οι ευχές και οι συστάσεις αποδεικνύονται αναποτελεσματικές και οι απαγορεύσεις στους ανεμβολίαστους ανεπαρκείς για τον περιορισμό της πανδημίας. Η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο κόστος από τις οδυνηρές συνέπειες της ανεξέλεγκτης εξέλιξης της νόσου και στο κόστος από την επιβολή σκληρών μέτρων και την αποφασιστικότητα στην εφαρμογή τους. Οι καλές προθέσεις εκ μέρους της ηγεσίας της Εκκλησίας και οι κάπως πιο προωθημένες διατυπώσεις των τελευταίων ημερών διευκολύνουν την κυβέρνηση για τη λήψη ακόμη πιο αποτελεσματικών αποφάσεων και σε αυτό τον χώρο.

Η σπέκουλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει ποτίσει με δηλητήριο ένα τμήμα της κοινωνίας και έχει προσφέρει άλλοθι –αν δεν ενίσχυσε τους αρνητές των εμβολίων–, πρέπει να καυτηριάζεται με κάθε ευκαιρία. Οχι για πολιτικά οφέλη, αλλά για να κατανοήσουν οι σώφρονες ότι με το διπλό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και από τους πολακισμούς πρέπει να πάρουμε διαζύγιο ως χώρα αν θέλουμε να ξεφύγουμε από το βαλκανικό μας σύνδρομο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει βολευτεί με το πρόσωπο του Ιανού και δεν θέλει ούτε μπορεί να αλλάξει. Θα συνεχίσει όπως έμαθε να πολιτεύεται κινούμενος μεταξύ κυνισμού και ανορθολογισμού παριστάνοντας ενίοτε και τον τιμητή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατάφερε να γκρεμίσει πολλά τείχη στο εσωτερικό της παράταξής του κυρίως κερδίζοντας ευρεία αποδοχή σε όλο το πολιτικό φάσμα, αν έχει ένστικτο επιβίωσης οφείλει να παραμείνει με αποφασιστικότητα στη γραμμή της λογικής με ακόμη μεγαλύτερη τόλμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή