Φαβορί στην κούρσα προσέλκυσης επενδύσεων

Φαβορί στην κούρσα προσέλκυσης επενδύσεων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται στον χάρτη της διεθνούς επενδυτικής αγοράς. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2020 υπολογίζονται σε 3,2 δισ., ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι ξένες επενδύσεις ξεπερνούν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία από πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ δεν αφήνουν αμφιβολία ότι μέσα στην πανδημία η ελληνική οικονομία κατάφερε να εμφανίσει σημαντική πρόοδο σε έναν τομέα όπου ήταν ανύπαρκτη. Συνήθως οι ξένες επενδύσεις που υποδεχόταν η ελληνική αγορά αφορούσαν συναλλαγές σε ομόλογα ή μετοχές. Αυτό που τώρα συμβαίνει είναι ότι έρχονται επενδυτές με περισσότερο μακροπρόθεσμη οπτική, που δεν περιορίζονται σε γρήγορες χρηματιστηριακές κινήσεις. Επενδυτές που η δουλειά τους είναι να παράγουν, κάνουν προσλήψεις, βάζουν την ελληνική αγορά στην παγκόσμια αλυσίδα προμηθειών και εξαγωγών, είναι οι επενδυτές που θέλουμε. Υπάρχουν φυσικά και εκείνοι που είναι προτιμότερο να αποφεύγονται, αλλά ήταν οι πλέον δραστήριοι στην ελληνική αγορά. Ξεκινούσαν με εντυπωσιακές κινήσεις, που συνήθως είχαν αντίκτυπο στο χρηματιστήριο, και αποχωρούσαν σιωπηρά αφήνοντας πίσω τους κατεστραμμένες εταιρείες. Αλλοι πάλι εξειδικεύονται στις γρήγορες κινήσεις στην αγορά ομολόγων. Και όλοι αυτοί προκαλούσαν εύκολο ενθουσιασμό, καθώς η προπαγανδιστική ρητορική των παλιών κυβερνήσεων τούς εκθείαζε χωρίς καμιά διαφορά, ως ξένους επενδυτές…

Η προχθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο εργοστάσιο της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim στο Κορωπί είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς υπογραμμίζει τον τύπο ξένων επενδύσεων που χρειάζεται η οικονομία.

Μέσα στην πανδημία η ελληνική οικονομία εμφάνισε σημαντική πρόοδο σε έναν τομέα όπου ήταν ανύπαρκτη.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ για τις εξελίξεις το πρώτο εξάμηνο αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Συνολικά στον κόσμο η ροή κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις είναι υπερδιπλάσια φέτος το πρώτο εξάμηνο από την αντίστοιχη απόδοση του 2020, αλλά και αυξημένη κατά 43% από την περίοδο προ πανδημίας, το 2019.

Οι διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών στον ανεπτυγμένο κόσμο ξεπέρασαν το επίπεδο προ πανδημίας, επιβεβαιώνοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις επιχειρηματικές συμφωνίες. Ωστόσο η άνοδος επενδύσεων για εξαγορές ήταν εντονότερη στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι επενδυτές αποφεύγουν τις αναπτυσσόμενες αγορές, στις οποίες διαπιστώνεται μείωση ξένων επενδύσεων κατά 18%. Μειώνονται επίσης οι νέες επενδύσεις από το μηδέν στις αναπτυσσόμενες αγορές, ενώ στον ανεπτυγμένο κόσμο υπάρχει αύξηση των καινούργιων επενδύσεων περίπου 9% και αφορούν κυρίως τη βιομηχανική παραγωγή και την υγεία.

Η αλήθεια είναι ότι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία έχει χαμηλή αφετηρία. Οι ξένες επενδύσεις το 2018 ήταν μόλις 16,8% του ΑΕΠ, μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως, αν εξαιρέσουμε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κορέα που είναι πρωταθλήτριες εξαγωγής επενδύσεων διεθνώς.

Από το 2018, φθάνουμε να υπολογίζονται οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, 21,9% του ΑΕΠ το 2020 και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου δείχνουν ότι θα φθάσουμε φέτος σε ρεκόρ. Ακόμη όμως και επίδοση του επιπέδου 30-35% του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη από τις περισσότερες χώρες. Οι ξένες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 74,6% του ΑΕΠ, στις ΗΠΑ 52%, στην Πορτογαλία 76,9%, στο Ισραήλ 45,5%, στην Ουγγαρία 65,4%, στην Ισπανία 63,7% του ΑΕΠ.

Η πανδημία, η αναστάτωση στην αλυσίδα προμηθειών και άλλοι παράγοντες αλλάζουν την αγορά. Βλέπουμε μεγάλες κινήσεις, όπως η εξαγορά της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας κοσμημάτων Tiffany & Co στις ΗΠΑ από τη γαλλική LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Σε χαμηλότερο ύψος επενδύσεων, όμως, η ελληνική αγορά μπορεί να γίνει επενδυτικός προορισμός, αφού φαίνεται να κερδίζει το σημαντικότερο πλεονέκ-τημα, την εμπιστοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή