ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγουρες συμμορίες σε πολλαπλά αντίτυπα

Και ως χωµατερή τοξικών που πυροδοτεί μιμητικά κύματα βιαιοτήτων έχουν χαρακτηριστεί τα κοινωνικά δίκτυα. Οχι άδικα. Μέσω Facebook μετέδιδε ζωντανά τη δολοφονία 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 40 ο Μπρέντον Τάραντ στο Κράιστσερτς, στα κοινωνικά δίκτυα αναρτούσαν τα συνωμοτικά τους παραληρήματα οι QAnon και οι τραμπιστές της εισβολής στο Καπιτώλιο, σε αυτά ανέβαζαν φωτογραφίες και βίντεο από ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα ανηλίκων οι Colonos Hooligans, και έβρισκαν μιμητές.

Συμμορία ανηλίκων –ή απομίμησή της– επιτέθηκε αυτή τη φορά όχι σε μοναχικούς συνομηλίκους αλλά σε ζευγάρι ηλικιωμένων, σε έναν ήσυχο δρόμο του αθηναϊκού κέντρου, απόγευμα Κυριακής. Ενα αδιόρατο αίσθημα απειλής προκάλεσε στο ζευγάρι η ομοιομορφία. Μια ντουζίνα έφηβοι, με ανεβασμένες τις κουκούλες των μαύρων φούτερ και τις μαύρες μάσκες φορεμένες ψηλά, προχωρούσαν συνεπτυγμένα, με γοργό βηματισμό. Τους περικύκλωσαν, δύο εξ αυτών βάλθηκαν να τους κοιτούν με ένταση στα μάτια και μετά να τους σπρώχνουν, να ασχημονούν, υπό έναν βομβαρδισμό εντολών «ορμάτε τους», να εμποδίζουν ξανά και ξανά κάθε μικρή προσπάθεια των 70άρηδων να σπάσουν τον κλοιό. Οταν οι οργισμένοι έφηβοι άρπαξαν το κινητό από το χέρι της γυναίκας και ξήλωσαν τα ακουστικά του κινητού από τον λαιμό του άντρα, εκείνοι δεν αντέδρασαν. «Τώρα αφήστε τους» έδωσε την εντολή ο αρχηγός, και η ομάδα έγινε καπνός.

Περισσότερο τους συντάραξε το γεγονός ότι η ηλικία δεν τους προστάτευσε. Το ότι, των όποιων αντανακλαστικών σεβασμού προς τους ηλικιωμένους υπερτέρησε το αίσθημα της κυριαρχίας πάνω στον άλλο με κάθε τίμημα, του ελέγχου που προσφέρει η βία, η ένταση που γεννά η συμμετοχή σε ένα άτρωτο εμείς ενάντια στην τάξη των θυμάτων… Οι μαυροντυμένοι ανήλικοι μετέτρεψαν, σαν τον 15χρονο Αλεξ στο Κουρδιστό Πορτοκάλι, το κακό σε δίαυλο ευφορίας, τον δρόμο σε πεδίο μάχης και το κοινωνικό συναπάντημα σε εχθροπραξία, όπου ο σκοπός της εκτόνωσης αγιάζει τα μέσα και καταδικάζει μόνο τον υποτιθέμενο αντίπαλο.

Η σκληρότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο αδύνατος (λόγω ηλικίας) μιμείται τη δύναμη. Κυρίως μέσα στο κουκούλι της ομάδας, που αμβλύνει την ατομική ευθύνη και κάνει τη βίαιη πράξη ηρωική.

Συμμορίες ανηλίκων σε πολλαπλά αντίτυπα. Εμφιλοχωρούν, δρώντας, μεταξύ παιχνιδιού και παρανομίας, στον μη εικονικό αβέβαιο κόσμο της εξαντλητικής ταλάντωσης ανάμεσα στην τεχνητή νοημοσύνη και την παραφροσύνη, στους παραδείσους και τα σφαγεία.