Τελικά, όλοι θέλουν φοβέρα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες τρέχουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση. Για ποιο λόγο ξαφνικά πήραν αυτή την απόφαση; Προφανώς δεν ανήκουν όλοι στους εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστές. Αυτοί προτιμούν να χάσουν τις δουλειές τους ή ακόμα και να πεθάνουν παρά να εμβολιαστούν. Θέμα συνείδησης, σου λένε, θέμα παραλογισμού, τους απαντάς. Ολοι οι άλλοι δεν είχαν εμβολιαστεί μέχρι τώρα είτε γιατί είχαν τις φοβίες τους για τυχόν παρενέργειες, είτε δεν είχαν πειστεί ακόμα για το πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός, είτε πίστευαν πως είναι άτρωτοι.

Στον 21ο αιώνα δεν υπάρχουν προκαταλήψεις, παρά μόνον τα επιτεύγματα της επιστήμης, στα οποία ένας σύγχρονος πολίτης θα πρέπει να δείχνει απεριόριστη εμπιστοσύνη.

Δύο γεγονότα, νομίζω, τους έπεισαν να τρέξουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Το πρώτο ήταν η ταχύτατη πλέον μετάδοση του ιού, μαζί με την επιστημονική βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει ανεμβολίαστος που δεν θα προσβληθεί. Και το δεύτερο γεγονός ήταν πως τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα δυσκόλεψαν τη ζωή όλων αυτών των ανθρώπων. Μάλιστα, φοβούνται πως, στον βαθμό που η πανδημία θα εξαπλώνεται, τα μέτρα θα κλιμακώνονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να αποκλειστούν από πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής. Συνεπώς, σκεπτόμενοι έστω έπειτα από τόσο καιρό ορθολογικά και υπό το κράτος του διπλού φόβου, αποφάσισαν περίπου 220.000 συνάνθρωποί μας να κάνουν αυτό που δεν έκαναν μέχρι τώρα. Να εμβολιαστούν.

Είμαι πραγματικά περίεργος να δω πόσα άρθρα γράφτηκαν για τα εμβόλια, πόσες συζητήσεις έγιναν, πόσες εργατοώρες χάθηκαν για να πειστούν οι αμετάπειστοι πως στον 21ο αιώνα δεν υπάρχουν προκαταλήψεις, παρά μόνον τα επιτεύγματα της επιστήμης, στα οποία ένας σύγχρονος πολίτης θα πρέπει να δείχνει απεριόριστη εμπιστοσύνη. Η παρασκευή του εμβολίου κατά της COVID-19 μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν ένας άθλος που απαίτησε δισεκατομμύρια δολάρια και την κινητοποίηση χιλιάδων, υψηλού επιπέδου, επιστημόνων. Βρίσκω αδιανόητο κάποιος να μη συγκινείται και να μη γοητεύεται από αυτή την προσπάθεια του ανθρώπινου νου και να μην εμπιστεύεται το αποτέλεσμα αυτής της πορείας. Να τρέχει, δε, να εμβολιαστεί επειδή φοβήθηκε. Επειδή αντιλήφθηκε πως θα δυσκολευτεί στην καθημερινότητά του. Πάντως, το αποτέλεσμα μετρά σε αυτές τις οριακές καταστάσεις και όχι το κίνητρο. Τελικά η φοβέρα λειτουργεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή