Ελληνοβρετανικά

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε η μεγαλύτερη «ντίβα» που ανεδείχθη στην ελληνική πολιτική σκηνή στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Οταν λοιπόν το 1984 έθεσε το θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνος προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον, συνήγειρε τα πλήθη. Ενα εξαίρετο άσμα βρήκε την κατάλληλη αοιδό. Αλλά από τότε έως σήμερα έχουν περάσει χρόνια. Ο πολιτισμός νοείται πλέον κυρίως ως είδος εμπορεύσιμο, η τέχνη ως διακόσμηση. Οι κλασικές σπουδές, που είχαν εξοβελισθεί από τη μέση εκπαίδευση, σήμερα καταργούνται και σε πανεπιστήμια της Δύσεως.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που μετέχει της ημετέρας κλασικής παιδείας. Ελληνας διπλωμάτης που τον επισκέφθηκε όταν ακόμη ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, στη διάρκεια της συζητήσεως, ανέφερε κάποιους στίχους της Σαπφούς που είχε απομνημονεύσει μετά πολλού του κόπου. Εκπληκτος άκουσε τον κ. Τζόνσον να απαγγέλλει από στήθους όλο το ποίημα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέβη το κατώφλι της 10 Downing St. του Λονδίνου και έθεσε στον Βρετανό ομόλογό του το θέμα των επιστροφής των Γλυπτών στη βάση της αποφάσεως της UNESCO, ληφθείσας περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, η οποία «προτρέπει» την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Η απόφαση της UNESCO δεν ήταν αποτέλεσμα ελληνικής πρωτοβουλίας, αλλά μιας νέας «πολιτικής» τάσεως, που έχει ως στόχο την απο-αποικιοποίηση των μουσείων από έργα τέχνης κτηθέντα κατά την εποχή της αποικιοκρατίας.

Η ειδική περίπτωση των αποσπασθέντων Γλυπτών του Παρθενώνος εντάχθηκε στο πλαίσιο μιας ευρυτέρας διεκδικήσεως πολιτιστικών μνημείων. Η απάντηση του κ. Τζόνσον ήταν, ως ανεμένετο, η στερεότυπη ότι το όλο θέμα δεν είναι διακρατικό, αλλά αφορά το Βρετανικό Μουσείο.

Περί των άλλων ουσιαστικότατων πολιτικών θεμάτων γνωρίζουμε απλώς ότι ο κ. Μητσοτάκης εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις για την Τουρκία, την Κύπρο. Προηγουμένως σε συνέντευξή του δήλωσε ότι θα υποστηρίξει εκ προοιμίου τις όποιες αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Σε μια εποχή ιδιαιτέρως επικίνδυνης ρευστότητος στη Βαλκανική και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάς φαίνεται να αποφεύγει κάθε ουσιαστική πολιτική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ενδιαφέρον της χώρας μας εξαντλείται στους Βρετανούς τουρίστες και επενδυτές. Κατά τα άλλα, η Ελλάς κινείται στον αστερισμό των Παρισίων και της Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή