ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιδεοληπτικός αρνητισμός

Δεν είναι καινούργιο φρούτο οι αρνητές. Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τους μακρινούς αρνητές του Ηροδότου, που όλοι οι άλλοι τον θεωρούσαν πατέρα της Ιστορίας, αυτοί όμως τον έψεγαν σαν «κακοήθη» και «ανθέλληνα». Και σίγουρα δεν είναι ίδιες όλες οι αρνήσεις, δεν έχουν την ίδια καταγωγή και σκόπευση. Αλλοι αμφισβητούν βασισμένοι σε τεκμήρια κι άλλοι όντας όμηροι της προκατάληψής τους.

Για παράδειγμα, όσοι δεν ενθουσιάζονται από τον θρύλο της Αγίας Λαύρας και αρνούνται την ιστορικότητά του, κομίζουν αναμφίλεκτα αποδεικτικά στοιχεία. Και πρώτα πρώτα το γεγονός ότι ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν λέει πουθενά στα δημοσιευμένα «Απομνημονεύματά» του ότι βρισκόταν στο μοναστήρι την 25η Μαρτίου 1821 και όρκισε τους επαναστάτες. Αντίθετα, όσοι επιμένουν στον ισχυρισμό περί «μύθου του Πολυτεχνείου» και δεν αποδέχονται καν ότι η χούντα σκότωσε ανθρώπους το τριήμερο του 1973, απλώς παραχαράσσουν τη μαρτυρημένη ιστορία. Και μάλιστα οι της Λαϊκής τριάδος με το «κύρος» που τους προσδίδει πλέον ο υπουργικός τους θώκος, αφού από το περιθώριο της πολιτικής ζωής, άκρη δεξιά, όπου ευλόγως και δικαίως ανήκαν, βρέθηκαν στο κέντρο της, χάρη στο γερό στομάχι της δημοκρατίας. Τάχα κεντρώοι κι αυτοί.

Ακόμα κι αν τους κάναμε δώρο το βιβλίο όπου ο ιστορικός Λεωνίδας Καλλιβρετάκης κατονομάζει έναν προς έναν τους  δολοφονημένους και προσδιορίζει επακριβώς τις συνθήκες του θανάτου όλων, οι αρνητές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και των νεκρών της δεν θ’ άλλαζαν γνώμη. Δεν θα τους το επέτρεπε ο ιδεοληπτικός αρνητισμός τους, εξακολουθητικά ανιστόρητος. Ιδιος και απαράλλαχτος στον ανορθολογισμό του με το εξακολουθητικά αγεωγράφητο πείσμα των επιπεδολατρών, που αρνούνται τη σφαιρικότητα της Γης, ό,τι κι αν λέει η επιστήμη.

Μπορεί κάποιος που φέρεται ανορθολογικά σε ένα ζήτημα να εμφανίζεται σαν γνήσιος ορθολογιστής σε ένα άλλο; Μπορεί δηλαδή το υπουργικό τρίο που, λόγω πεποιθήσεων, περιφρονεί την επιστήμη της Ιστορίας όσον αφορά το Πολυτεχνείο, αλλά και τον αντισημιτισμό (α, ναι, ως προς αυτόν μάσησαν μισή «συγγνώμη»), να επικαλείται την επιστήμη της Ιατρικής όσον αφορά τον εμβολιασμό και να περιμένει ότι θα πείσει πολλούς; Ολα γίνονται. Εδώ φτάσαμε να βλέπουμε τον Λυσιάρχη Κυριάκο Βελόπουλο να υποκρίνεται τον έσχατο υπερασπιστή της ιστορικής αλήθειας. Ποιος. Ο κάτοχος και μεταπράτης επιστολών του Ιησού και διακινητής μαντζουνίων κατά του κορωνοϊού.