Μόλις άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας συνελήφθη δικηγόρος που φέρεται να πρωταγωνιστεί στην εκστρατεία υπονόμευσης του εμβολιασμού κατά της COVID-19. Για τέτοιες περιπτώσεις «διασποράς ψευδών ειδήσεων» αντικαταστάθηκε το άρθρο 191 του Π.Κ. – για να μην κλονίζεται «η εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία». Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι άνθρωποι που διασπείρουν ψέματα μέσα από κοινωνικά δίκτυα και ΜΜΕ υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στα μέτρα εναντίον της πανδημίας. Οι συνέπειες είναι ολέθριες για όσους τους πιστεύουν και για ολόκληρη την κοινωνία. Ομως, είναι τέτοια η καχυποψία στη δημόσια ζωή που όχι μόνο οι ομοϊδεάτες του δικηγόρου αλλά και άνθρωποι που βρίσκονται στην άλλη άκρη του πολιτικού και κοινωνικού φάσματος θα θεωρήσουν ότι κακώς άλλαξε ο κώδικας.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική, στους θεσμούς, στα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ μας, συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης πραγματικότητας του καθενός και κάθε ομάδας. Ενδεικτική είναι διεθνής έρευνα του Reuters Institute το 2017, που βρήκε ότι οι Ελληνες (μαζί με τους Νοτιοκορεάτες) έχουν το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης στα μέσα ενημέρωσης (23%). Επίσης, το 62% των ερωτηθέντων Ελλήνων είπε ότι ενημερώνεται από το Facebook – εκεί που συμμετέχουμε σε ομάδες που επιβεβαιώνουν τις καχυποψίες και ενθαρρύνουν τις προκαταλήψεις μας, αδιαφορώντας για την πραγματικότητα και τις απόψεις άλλων. Στον κόσμο μας, διαπλέκονται πολιτική – ΜΜΕ – επιχειρήσεις, πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι αντικειμενική, κάποιοι ευνοούνται ενώ άλλοι αδικούνται. Γι’ αυτό αλλαγές και μεταρρυθμίσεις προκαλούν τέτοια αντίδραση: όσο δύσκολη και αν είναι μια κατάσταση, η νέα θα απαιτήσει δουλειά και χρόνο για να την καταλάβουμε, για να βρούμε πώς θα ευνοηθεί η δική μας ομάδα.
Η καχυποψία είναι ισχυρή επειδή ενίοτε είναι δικαιολογημένη. Αν όχι σήμερα, αργά ή γρήγορα θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Ξέρουμε ότι πολιτικοί ψεύδονται, ότι όσοι ασκούν όποια εξουσία την εκμεταλλεύονται εις βάρος των άλλων, ότι η επείγουσα ανάγκη να περιοριστεί η «διασπορά ψευδών ειδήσεων» θα ευνοήσει και όσους θέλουν να κρύψουν την αλήθεια. Θέλει θάρρος, επιμονή (ίσως και αυτοθυσία) από ηγέτες και θεσμούς για να διαλυθεί η καχυποψία, να χτιστεί η «εμπιστοσύνη του κοινού».