Γλυπτά και Μέγας Αλέξανδρος

Γλυπτά και Μέγας Αλέξανδρος

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται περίεργη, γεννάει πονηρές σκέψεις. Εχουμε να κάνουμε για άλλη μία φορά με την προσπάθεια Ελληνα πρωθυπουργού να αξιοποιήσει επικοινωνιακά ένα θέμα που προκαλεί συγκινήσεις και πυροδοτεί πάθη; Εν προκειμένω: πώς προέκυψε ξαφνικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ζήτημα;

Μια απάντηση μπορεί να δώσει η πρόσφατη απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO. H Επιτροπή για πρώτη φορά πέραν της σύστασης, την οποία παγίως υιοθετεί για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ψήφισε ομόφωνα ένα επιπλέον κείμενο, που αποτελεί απόφαση αποκλειστικά στοχευμένη στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών.

Με λίγα λόγια, καλεί τη Βρετανία να αναθεωρήσει τη στάση της και να καθίσει σε ένα τραπέζι διαλόγου με την Ελλάδα. Η απόφαση της Επιτροπής αναγνωρίζει ότι το θέμα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα –σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η βρετανική πλευρά πως η υπόθεση αφορά το Βρετανικό Μουσείο– και κυρίως ότι η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως και νομίμως την επιστροφή των Γλυπτών.

Ισως λοιπόν η συγκεκριμένη εξέλιξη έβαλε ιδέες στην κυβέρνηση να ξαναφέρει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με τον πλέον επίσημο τρόπο, διά στόματος του πρωθυπουργού, το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στη γενέθλια γη.

Μπορεί το αυτί των Βρετανών να μην ιδρώνει και η στάση τους να παραμένει αδιάλλακτη, καθώς, κακά τα ψέματα, όλες αυτές οι συστάσεις συντηρούν το θέμα στη διεθνή ατζέντα αλλά δεν έχουν κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα, στο εσωτερικό όμως είναι πολλοί εκείνοι που συγκινούνται με τη σκέψη και καταβροχθίζουν με λαιμαργία εθνικά αφηγήματα – ας μην ξεχνάμε τι ζήσαμε με την Αμφίπολη. Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί ιδανικό επικοινωνιακό καταφύγιο.

Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι δύο μεγάλα έργα πολιτισμού τα οποία είχε ανακοινώσει από την αρχή η κυβέρνηση δεν παράγουν θετικές ειδήσεις. Το Τατόι πνίγηκε στις στάχτες, και το σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξής του πήγε αρκετά χρόνια πίσω. Οσο για την υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τελευταία φορά που ενημερωθήκαμε σχετικά ήταν τον Δεκέμβριο του ’20, όταν ανακοινώθηκε ότι ξεκαθαρίζει σταδιακά το θεσμικό πλαίσιο. Τότε, ο εκσυγχρονισμός, όπως χαρακτηρίστηκε, του ΕΑΜ εντάχθηκε με τροπολογία πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος στα προγράμματα ειδικών παρεμβάσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα της Αττικής.

Μια συζήτηση για τα Γλυπτά, λοιπόν, κρίθηκε απαραίτητη στην παρούσα φάση. Τώρα, αν τα πράγματα δυσκολέψουν περισσότερο, υπάρχει πάντα και ο Μέγας Αλέξανδρος, γοητευτικός, παγκόσμιος, μυστηριώδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή