Τα έχουμε χάσει εντελώς;

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δυνατόν μια γελοιογραφία να ξεσηκώσει τόσο μεγάλο πολιτικό θόρυβο; Είναι δυνατόν, εν έτει 2021, να υπάρχουν μορφωμένοι άνθρωποι που να μην έχουν κατανοήσει με τι ασχολείται ο γελοιογράφος; Είναι δυνατόν να ανακύπτουν προβλήματα που άλλες εποχές, πιο σκληρές, τα είχαν λυμένα;

Και όμως είναι δυνατόν. Ο κ. Δ. Χαντζόπουλος σατίρισε έναν εκ των διεκδικητών της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, τον κ. Ν. Ανδρουλάκη. Και άρχισαν να διαμαρτύρονται οι φίλοι του πολιτικού. Είναι κατανοητό να μην αρέσει μια γελοιογραφία και να μη γελάσει ο αναγνώστης της. Να τη βρει κακόγουστη, χοντροκομμένη, κοινότοπη. Να διαφωνήσει με την αισθητική της και να ασκήσει κριτική στον δημιουργό της. Μέχρις εδώ όλα είναι αυτονόητα και λογικά.

Από το σημείο αυτό μέχρι να κατηγορήσουμε τον γελοιογράφο για το αντικείμενο της γελοιογραφίας του, η απόσταση είναι τεράστια. Οση χωρίζει τη δημοκρατία από τη λογοκρισία. Είναι αδιανόητο να διαμαρτυρόμαστε γιατί ένας γελοιογράφος επέλεξε να σατιρίσει με το σκίτσο του αυτό το δημόσιο πρόσωπο και όχι κάποιο άλλο. Είναι νοσηρό να θυμώνουμε γιατί αντικείμενο της γελοιογραφίας είναι κάποιος που θαυμάζουμε ή υποστηρίζουμε. Η σάτιρα δεν έχει όρια και αυτή είναι η μοναδική σύμβαση που υπάρχει μεταξύ του γελοιογράφου και του κοινού. Ολα τα υπόλοιπα απλώς τείνουν να την αποδυναμώσουν ή και να την ακυρώσουν. Να περιορίσουν τις διαστάσεις της.

Είναι παρατηρημένο πως τα δημόσια πρόσωπα που έχουν μια παιδεία, μια καλλιέργεια, δεν δυσανασχετούν με τους γελοιογράφους που ασχολούνται μαζί τους, γιατί έχουν καταλάβει πλήρως πως αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος τους. Να τους διακωμωδούν με ένα σκίτσο.

Δεν θέλω να αναφερθώ σε γελοιογράφους άλλων εποχών και στη σχέση που είχαν με τους πολιτικούς που σατίριζαν. Σε αυτή τη σχέση πάντα ο πρωταγωνιστής δεν είναι ο δημιουργός, αλλά το πρόσωπο που αυτός σατιρίζει. Αν αποπειραθούμε να στρέψουμε τα φώτα από το αντικείμενο της γελοιογραφίας στον γελοιογράφο, διαστρέφουμε το νόημα της κοινωνικής λειτουργίας του. Οι πρόσφατες αντιδράσεις από φίλους του κ. Ν. Ανδρουλάκη ενδεχομένως να οφείλονται στη φόρτιση των ημερών. Πάντως, σίγουρα δεν βοηθούν τον υποψήφιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή