Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύκλοι

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύκλοι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύκλοι-1Το ήξερες. Προτού φτάσει στην άκρη της φράσης του, ήξερες ότι ο Τσίπρας θα έλεγε πως ο Μητσοτάκης ζει σε άλλη χώρα. Ηξερες ότι θα δοκίμαζε πάλι να τον παρουσιάσει σαν παιδί της ελίτ που δεν νιώθει όσους είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους· ότι αυτά που τώρα μοιράζει είναι φιλοδωρήματα.

Ηξερες επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα ανακαλούσε τον αντιμνημονιακό εαυτό τού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκείνον που θα έσκιζε τα μνημόνια και αποδείχθηκε, σαν τον βοσκό του Αισώπου, «ψεύτης». «Ψεύτης», «αδιάβαστος» και «αποτυχημένος».

Αυτή η ανιαρή ανακύκλωση των κλισέ κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αντανακλά τον στατικό, εδώ και δυόμισι χρόνια, συσχετισμό μεταξύ των δύο κομμάτων. Η γλώσσα της αντιπαράθεσης των δύο απλώς ακολουθεί το καρουζέλ των δημοσκοπήσεων, όπου το τωρινό γκάλοπ έρχεται περίπου όμοιο με το προηγούμενο, προεξοφλώντας πιθανότατα και το επόμενο.

Τσίπρας και Μητσοτάκης κινούνται στον ίδιο κύκλο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να ανανεώσει το οπλοστάσιό του. Επαναλαμβάνει τις ίδιες επιθέσεις κατά του Μητσοτάκη – αυτές που έχουν ήδη αποδειχθεί (και εκλογικά) ατελέσφορες.

Επεισόδια μιας στατικής αντιπαράθεσης.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο να αλλάξει το πλαίσιο της αναμέτρησης. Τον συμφέρει η ανταλλαγή των δοκιμασμένων, χοντρών σχημάτων. Τον βολεύει τόσο, ώστε νιώθει την άνεση να ανταγωνίζεται τον αντίπαλό του στο δικό του γήπεδο – να μοιράζει, ας πούμε, τα εφάπαξ γλυκαντικά μιας επιδοματικής πολιτικής την οποία ο ίδιος έχει καταγγείλει ως άγονη δαπάνη.

Το τελετουργικό της ανόρεχτης όξυνσης έχει για αμφοτέρους το αναμενόμενο όφελος: συσπειρώνουν το ήδη πεπεισμένο ακροατήριό τους – το σκέλος εκείνο που είναι τόσο πολιτικοποιημένο ώστε να ηλεκτρίζεται από τις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις.

Η διαφορά είναι ότι ο Τσίπρας έχει πια πολύ μικρότερο ποίμνιο να συσπειρώσει. Συσπειρώνοντας τον πυρήνα των πιστών του, διατηρεί σε απόσταση το μεγάλο ακροατήριο. Κρατάει ζεστούς τους κομματικούς, αλλά απωθεί έτσι τους πολλούς που μάθαμε να προσδιορίζουμε με τον ευρύχωρο ορισμό «μεσαία τάξη».

Πουθενά δεν ήταν πιο ξεκάθαρη αυτή η περιχαράκωση απ’ ό,τι στο μέτωπο της ΔΕΗ: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέσυρε τα φωτοπουλικά αναθέματα περί ξεπουλήματος, εκθέτοντας ο ίδιος τον εαυτό του στα πυρά για την κατάσταση στην οποία η κυβέρνησή του κατέλιπε τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση.   

Η καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη ρετρό ατζέντα –σε μια αντιπολίτευση που θυμίζει εκείνη που στρεφόταν κατά του πατρός Μητσοτάκη, πριν από 30 χρόνια– αντηχεί και στον λόγο του αντιπάλου του. Το ρεπερτόριο δεν ανανεώνεται. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να μιλήσει αλλιώς. Και ο Μητσοτάκης το «αλλιώς» δεν το χρειάζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή