90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 24-11-1931

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΟΤΣΚΙ: Τηλεγραφήματα εκ Μόσχας αγγέλλουν ότι η κινεζο-ιαπωνική ρήξις εν τη Απω Ανατολή προκαλεί ζωηρόν το ενδιαφέρον των εργατών. Εις τας εργατικάς συνοικίας διανέμονται προκηρύξεις εις τας οποίας οι οπαδοί του Τρότσκυ [φωτ.] επικρίνουν την κυβέρνησιν ότι ενδίδει ενώπιον του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού, όστις διά της καταλήψεως της Μαντζουρίας θίγει τα συμφέροντα του ρωσσικού προλεταριάτου και αποτελεί εμπόδιον εις την έκρηξιν κομμουνιστικής επαναστάσεως εν Κίνα. Οι οπαδοί του Τρότσκυ δηλούν ότι η κυβέρνησις Στάλιν τηρεί την σημερινήν παθητικήν στάσιν εκ φόβου επαναλήψεως των γεγονότων του 1904, οπόταν ο ρωσσο-ιαπωνικός πόλεμος έδωκεν αφορμήν να εκραγή η επανάστασις του 1905.

ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ: Εις το Παρίσι «χαλά κόσμον» –είναι πραγματικώς η έκφρασις– το έργον του Λουίτζι Πιραντέλλο: «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή». Ο συγγραφεύς εμφανίζει τον ήρωά του πλήρη αισθημάτων, ευφυΐας και ειλικρινείας, συνθλιβόμενον όμως μεταξύ των συμπληγάδων της υποκριτικής ηθικής –το προσωπείον της αρετής– και της ανθρωπίνης θηριωδίας. Η τραγωδία αυτή εμφανίζεται ως εύθυμος φάρσα και η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται μεταξύ θηρίων, ή μάλλον μεταξύ ανθρώπων που έχουν μερικάς ηθικάς και ενίοτε φυσικάς ομοιότητας με τα άγρια θηρία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή