ΑΠΟΨΕΙΣ

Mπορεί μια σοκολάτα να διαμορφώσει συνειδήσεις;

Στην αρχή παρακολούθησα το σποτάκι της Lacta με καχυποψία. Μια σοκολάτα της οποίας οι διαφημίσεις έχουν ταυτιστεί με γλυκερές ιστορίες αγάπης υπογράφει μια ταινία μικρού μήκους για μια γυναικοκτονία, από κοινού με μια γυναικεία ΜΚΟ, τη Διοτίμα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Η αλήθεια είναι πως το σενάριο είναι πολύ ρεαλιστικό. Δύο νέα παιδιά ερωτεύονται παθιασμένα, ασφυκτικά, δεν μπορούν να ξεκολλήσουν ο ένας από τον άλλο, στη συνέχεια η σχέση εξελίσσεται σε κτητική – κακοποιητική και καταλήγει στη δολοφονία. Εχει νόημα να προβάλλεται μία ταινία σαν κι αυτήν, τόσο σκληρή και ωμή και τελικά να καταλήγει με το λογότυπο μιας σοκολάτας, συνυφασμένης με καρδούλες και ροζ συννεφάκια; Ή ο αρχικός συνειρμός ακυρώνει αυτόματα το μήνυμα, το εντάσσει αμέσως σε ένα κιτς πλαίσιο, εκχυδαΐζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα –την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες– και εξοικειώνει το κοινό με το φαινόμενο;

Αυτές οι απορίες μου γεννήθηκαν αβίαστα. Παρακολούθησα το σποτ αρκετές φορές, το σκέφτηκα και το ξανασκέφτηκα. Κατέληξα λοιπόν στο ακριβώς αντίστροφο συμπέρασμα: ότι έχει σημασία η ποπ κουλτούρα να υιοθετεί τέτοιου είδους θέματα και να αναπλαισιώνει εκφράσεις όπως «μη μ’ αφήσεις ποτέ, δεν θα σε αφήσω να φύγεις, θέλω να είσαι μόνο δική μου, πάνε να μας χωρίσουν» για να μπορέσουν τα νέα παιδιά να αναγνωρίσουν τα ανησυχητικά μηνύματα. Οχι μόνο τα επίδοξα θύματα, αλλά και οι θύτες. Να συνειδητοποιούν ότι αυτές οι λέξεις όταν ξεστομίζονται δεν είναι ενδείξεις έρωτα, αλλά υποσχέσεις βίας.

Ψήγματα τέτοιων συμπεριφορών έχουμε εντοπίσει, ειδικά στο παρελθόν, σε πολλές γυναίκες – ίσως και άνδρες. Κάποτε, στην εποχή του «Θέλω τα χάδια μου/και τη σφαλιάρα μου/από τον άνθρωπο/που αγαπώ», ήταν θεμιτό να πέφτει καμία μπάτσα, ήταν περίπου κοπλιμέντο, σημάδι ασυγκράτητου έρωτα.

Οπως δείχνει η ταινία της Διοτίμα και της Lacta οι εποχές αλλάζουν, τα νέα παιδιά γαλουχούνται με άλλες παραστάσεις και πλέον η έμφυλη βία ορίζεται ως ασύμβατη έννοια με την αγάπη και τον έρωτα. Κι αυτό είναι τόσο σημαντικό, που δεν πειράζει κι αν έχει γλυκιά γεύση και χρυσό περιτύλιγμα.