Η κρησάρα του γερμανικού συνασπισμού

Η κρησάρα του γερμανικού συνασπισμού

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία θα έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από την Τουρκία απ’ ό,τι είχε η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, κυρίως στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιθανότατα θα υπάρξει περίοδος έντασης μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας, η οποία θα επηρεάσει και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία. Θα ήταν λανθασμένο, όμως, να πιστέψει κανείς ότι αυτό αυτομάτως ωφελεί την Ελλάδα. Η Γερμανία και η Τουρκία πάντα θα επιδιώκουν μια αμοιβαίως συμφέρουσα σχέση. Επίσης, η πολιτική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» είναι κοντόφθαλμη. Η ουσία είναι ότι εάν το Βερολίνο θα καθορίζει τις σχέσεις του με άλλες χώρες με βάση τις αρχές που διακηρύσσει ο νέος συνασπισμός, αυτό θα είναι μια πρόκληση για όλες και για την Ε.Ε., αλλά και μια ευκαιρία για την Αθήνα.

Η προγραμματική συμφωνία των Σοσιαλ-δημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, όπως διατυπώνεται σε 177 σελίδες, υπογραμμίζει το καθήκον για την προστασία προσφύγων που απορρέει από το γερμανικό σύνταγμα, τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τους κανόνες της Ε.Ε. «Θέλουμε να θέσουμε τέλος στις παράνομες απορρίψεις (αιτούντων άσυλο) και στον πόνο στα σύνορα της Ε.Ε.», λέει. Αναφέρεται στην «πολιτισμική και νομική υποχρέωση να μην αφήνουμε ανθρώπους να πνίγονται και να μην εμποδίζεται η διάσωση όσων κινδυνεύουν». Δηλώνει, επίσης, ότι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και υπεράσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων πρέπει «να ενισχύονται και να προστατεύονται και όταν διώκονται διεθνώς». Επιπλέον, η συμφωνία απαιτεί «την ενίσχυση των δικαιωμάτων μειονοτήτων στο διεθνές επίπεδο και κυρίως εντός της Ε.Ε.».

Η νέα κυβέρνηση θα επιμείνει σε ζητήματα δικαιωμάτων, επειδή δύο από τα τρία κόμματα έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά. Θα θέλουν, επίσης, να αποδείξουν στους ψηφοφόρους τους ότι αξίζει η συνεργασία με τους Φιλελευθέρους. Η ελληνική κυβέρνηση και η κοινή γνώμη οφείλουν να γνωρίζουν ότι ρεπορτάζ για περιπτώσεις «επαναπροωθήσεων» στο Αιγαίο και διώξεις εναντίον μελών ομάδων διασωστών έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα στη Γερμανία. Σύμπνοια μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου σε τέτοια ζητήματα, βασισμένη σε κοινές ανθρωπιστικές αρχές, θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή