Για το κόμμα ή για τη χώρα;

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος είναι ο ιδανικότερος για νέος αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ; Οι απόψεις είναι βεβαίως πολλές και διαφορετικές ανάλογα με την οπτική που το βλέπει ο καθένας και κυρίως τα κομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Για παράδειγμα, πολλοί αναλυτές λένε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να θέλει για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ τον Γιώργο Παπανδρέου, γιατί σε αυτή την περίπτωση ο Γ.Α.Π. θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα απομειώσει τη δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα διαιωνίσει πολύ ευκολότερα την κυριαρχία του Μητσοτάκη που θα έχει να αντιμετωπίσει μία διασπασμένη Κεντροαριστερά που δεν θα έχει προοπτική κυβερνησιμότητας.

 Υπάρχει και η αντίθεση άποψη –πάλι με κομματικά γυαλιά– που λέει πως ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να θέλει Λοβέρδο, γιατί στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες εκλογές, θα έχει έναν πιο συνεννοήσιμο επικεφαλής στο ΚΙΝΑΛ που μπορεί να συνεργαστεί μαζί του, χωρίς πάντως ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος να δείχνει τέτοια διάθεση. Αν γυρίσεις ανάποδα την παραπάνω ανάλυση τότε μπορεί να βγουν τα αντίστροφα συμπεράσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι λένε πως ο επικεφαλής της αξ. αντιπολίτευσης θα πρέπει να επιθυμεί την εκλογή του κ. Λοβέρδου, ώστε ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ να κερδίσει ψηφοφόρους από τον κ. Μητσοτάκη και από το λεγόμενο αντισύριζα μέτωπο και ο Αλέξης Τσίπρας να ψαλιδίσει έτσι τη διαφορά με τη Ν.Δ. Η αντίστροφη ανάγνωση λέει πως τον κ. Τσίπρα τον «βολεύει» ο κ. Παπανδρέου ο οποίος θα είναι πιο συνεννοήσιμος για μια μελλοντική «προοδευτική διακυβέρνηση». Τα παραπάνω παραδείγματα ερμηνείας των εκλογών του ΚΙΝΑΛ με βάση τα κομματικά γυαλιά, μονοπωλούν σχεδόν την ανάλυση για τις επικείμενες εκλογές του κόμματος. Είναι άλλωστε πασιφανές πως οπαδοί και φίλοι των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και ψηφοφόροι του κόμματος δείχνουν την προτίμησή τους για τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ με τέτοια κριτήρια. Επειδή όμως πάνω από τα κόμματα υπάρχει η χώρα, η σωστή απάντηση στο αρχικό ερώτημα –«Ποιος είναι ο ιδανικότερος για νέος αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ;»– θα βρεθεί μόνο όταν τεθεί η σωστή ερώτηση, η οποία είναι μία: με ποιον στο τιμόνι του ΚΙΝΑΛ θα βγει πιο κερδισμένη η χώρα; Η απάντηση είναι πως το συμφέρον για τη χώρα είναι να εκλεγεί το πρόσωπο εκείνο που θα ισχυροποιήσει τον μικρότερο πόλο της Κεντροαριστεράς φέρνοντας περαιτέρω ισορροπία στο πολιτικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή