Η αριστεία έπαψε να είναι ρετσινιά;

Η αριστεία έπαψε να είναι ρετσινιά;

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι θετική η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να συγκροτήσει μια τριακονταμελή ομάδα από επιστήμονες που πρόσκεινται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και που θα πλαισιώσει ο καθένας τους κομματικούς τομείς του γνωστικού αντικειμένου του. Προφανώς, αναθεώρησε την άποψη πως η αριστεία είναι ρετσινιά. Δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία για το γεγονός ότι επέλεξε, ως επί το πλείστον, διακεκριμένους επιστήμονες για τη στελέχωση αυτής της επιτροπής.

Ο Αλ. Τσίπρας συγκροτώντας την επιτροπή των «σοφών» προφανώς αντιλήφθηκε, ως έμπειρος τακτικιστής, πως οι αντιστάσεις που προέβαλλαν ιστορικά στελέχη του κόμματος σε συγκεκριμένες απόψεις του έπρεπε να αποδυναμωθούν ή και να παρακαμφθούν ακόμη. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το κομβικό σημείο για τη λειτουργία αυτού του σχήματος των τριάντα «σοφών». Θα μπορέσουν να ενσωματώσουν στο κόμμα προτάσεις για τους χώρους ευθύνης τους; Θα γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις τους; Βλέποντας τα βιογραφικά τους, διαπιστώνω πως όλοι έχουν σπουδάσει και εργαστεί στο εξωτερικό και συνεπώς οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις τους βρίσκονται –αυτό υποθέτω– σε άλλο επίπεδο από αυτό της πλειοψηφίας των κομματικών στελεχών. Για παράδειγμα, πώς μπορούν να συνυπάρξουν οι απόψεις τους για την παιδεία, βγαλμένες μέσα από τη διεθνή εμπειρία τους, με αυτές του κ. Ν. Φίλη; Ποιο το ειδικό κομματικό βάρος τους μπροστά στην ιστορική κομματική διαδρομή τού, υπευθύνου για την παιδεία, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ;

Αν ο ρόλος αυτής της επιτροπής είναι όντως ουσιαστικός και όχι διακοσμητικός, ο Αλ. Τσίπρας πολύ σύντομα θα κληθεί να διευθετήσει διαφορές που θα προκύψουν μεταξύ των μελών αυτής της επιτροπής και κομματικών στελεχών. Αν με τη σύστασή της ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να ανατρέψει εσωκομματικές ισορροπίες, αν επιθυμεί οι «σοφοί» να λένε αυτά που ο ίδιος δεν μπορεί να πει, θα πρέπει να στηρίξει πλήρως τις απόψεις των μελών της.

Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο –και είναι σοβαρό– αυτή η επιτροπή των «σοφών» να είναι ένα επικοινωνιακό τρικ, χωρίς ουσιαστικό πολιτικό αντίκρισμα. Αυτοί οι τεχνοκράτες να αποτελέσουν ένα κομματικό ντεκόρ, σαν τη βιβλιοθήκη με τα διάσπαρτα βιβλία που διακοσμούσε τον χώρο όπου έγινε η παρουσίασή τους από τον Αλ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή