Η αγωνία μας για «κανονικές» γιορτές

Η αγωνία μας για «κανονικές» γιορτές

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα η αγωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα τα γιορτάσουμε, κορυφώνεται. Μπορεί οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι «οριζόντιο κλείσιμο αποκλείεται» να επαναλαμβάνονται σταθερά, ωστόσο, τα επίμονα ανησυχητικά στοιχεία των δεικτών της πανδημίας δεν επιτρέπουν χαλάρωση. Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από το εμβολιαστικό μέτωπο στα τέλη της άνοιξης, όταν καθημερινά γίνονταν 100.000 δόσεις εμβολίου, δημιούργησαν κλίμα ευφορίας και αισιοδοξία πως η μάχη με την πανδημία θα είχε αίσια έκβαση, δεδομένης της ενίσχυσης του «οπλοστασίου» με επάρκεια εμβολίων. Και ακολούθησε ένα μάλλον ξέγνοιαστο καλοκαίρι. Θορυβώδες, όπως αρμόζει στα καλοκαίρια. Με θόρυβο και ξεγνοιασιά, που εμπόδιζαν να ακουστούν οι φωνές που επαναλάμβαναν ότι το αρχικό κύμα ενθουσιασμού για τα εμβόλια έδινε τη θέση σε ένα όλο και μεγαλύτερο αντιεμβολιαστικό κίνημα και ότι οι προσδοκίες για εμβολιασμό του 80% του γενικού πληθυσμού μέχρι τον Αύγουστο διαψεύδονταν.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) απηύθυνε προχθές έκκληση προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να λάβουν μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στην Ευρώπη, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι μέχρι την άνοιξη μπορεί να έχουμε επιπλέον 700.000 θανάτους από τον κορωνοϊό, που θα αυξήσουν το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη Γηραιά Ηπειρο στα 2,2 εκατομμύρια.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, ορισμένες προχωρούν και σε σκληρά lockdowns. Η επιλογή, προφανώς, είναι να ανασχεθεί η εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, ώστε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για τις γιορτές. Αλλωστε, για χώρες όπως η Αυστρία τα Χριστούγεννα είναι περίοδος υψηλής τουριστικής κίνησης με τη συνακόλουθη οικονομική σημασία.

Βεβαίως, η ανακοίνωση μέτρων και περιορισμών συνοδεύεται από διαρκώς διογκούμενα κύματα αντιδράσεων, διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις από αντιεμβολιαστές, για τους οποίους κατά κανόνα εφαρμόζονται πιο αυστηροί περιορισμοί, και όχι μόνον. Η κόπωση, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εμφάνιση του κορωνοϊού, συσσωρεύεται και βγάζει αντίδραση.

Οι εκτιμήσεις στη χώρα μας είναι ότι σταδιακά φθάνουμε στην κορύφωση του παρόντος κύματος της πανδημίας και ότι οι σκληροί δείκτες, ο ημερήσιος αριθμός νεκρών και διασωληνωμένων, θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, διαμορφώνοντας καλύτερη εικόνα για τις γιορτές. Από αυτές τις εκτιμήσεις απορρέει η βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα. Δεν λείπουν, βεβαίως, οι φωνές ανησυχίας και προβληματισμού μεταξύ των ειδικών, που θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί πιο αυστηρά μέτρα.

Την όποια αισιοδοξία ότι θα κάνουμε γιορτές χωρίς αυστηρούς περιορισμούς φαίνεται ότι ενισχύει η αυξημένη ζήτηση για εμβολιασμό τόσο για την αναμνηστική, τρίτη δόση όσο και για πρώτη δόση. Το μείγμα των περιοριστικών μέτρων και του φόβου από την αύξηση των θανάτων φαίνεται ότι φέρνει στα εμβολιαστικά κέντρα αρκετούς έως τώρα απρόθυμους. Αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ο αριθμός των ανεμβολίαστων θα εξακολουθήσει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας στη μάχη της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή