Κομφούζιο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι χώρες της Ευρώπης, η μία μετά την άλλη, απαγόρευαν τις πτήσεις από και προς τη Ν. Αφρική, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις καλούσε να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, την «Ομικρον».

«Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και στα εμβόλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Είχε προηγηθεί ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ο οποίος προειδοποίησε πως μόνο μια απότομη μείωση των κοινωνικών επαφών θα μπορούσε να σπάσει το πέρασμα του τέταρτου κύματος στη χώρα του. «Η κατάσταση είναι τόσο δραματική όσο δεν ήταν σε καμία άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας», υπογράμμισε.

Ενα πρώτο συμπέρασμα από τη διαδοχή των γεγονότων που προαναφέραμε, συνοψίζεται σε μία λέξη: κομφούζιο. Παγκόσμιο δε. Αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις, ενέργειες που δηλώνουν ότι το, εν πολλοίς, άγνωστο της πανδημίας φέρνει σύγχυση και πανικό. Η πιο ασφαλής αντίδραση, παράλληλα με το εμβόλιο, είναι «να πατήσουμε φρένο», όπως προτείνει ο κ. Σπαν.

Σε αυτούς τους συνεχόμενους πνιγμούς που προκαλεί η πανδημία εδώ και, περίπου, δύο χρόνια, εξαντλούνται, εκτός όλων των άλλων, και οι ψυχικές αντοχές. Η ροή των «ενημερώσεων» αγωνίζεται να είναι ταχύτερη των μεταλλάξεων του ιού, και αυτό, εκτός από εξάντληση, αναξιοπιστία και άγχος, δεν φαίνεται να προσφέρει κάτι θετικό. Το αντίθετο: τροφοδοτεί την παράνοια των πάσης φύσεως «αρνητών».

Τα δεδομένα αλλάζουν με ρυθμούς πρωτοφανείς για όλη την ανθρωπότητα και η μόνη άμυνα που διαθέτουμε είναι ο εμβολιασμός, οι μάσκες και οι αποστάσεις. Για να «κατανοήσουν» οι επιστήμονες, χρειάζεται χρόνος. Και ίσως αυτή είναι η δυσκολότερη πτυχή, που απαιτεί εσωτερική άσκηση και αυτοπειθαρχία. Η «κατανόηση» δεν προσφέρεται ούτε αγοράζεται. Δεν είναι, όμως, μια εμβριθής, στοχαστική, διαδικασία. Υπαγορεύεται και από τη στάση των θεσμών και του πολιτικού προσωπικού. Τα «τρομακτικά αδιέξοδα», που αναμασάει εξουθενωτικά η αντιπολίτευση, χρεώνοντας την κυβέρνηση, δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως. Ούτε καν ελάχιστες ψήφους, όπως πληροφορούν οι δημοσκοπήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή